Zijn dadels gezond en hoeveel kan je er per dag eten? Wij zochten het uit.

Zijn dadels gezond en hoeveel per dagLaatste geüpdatet: 10-10-2022

Ben je op zoek naar een gezond en toegankelijk product om als tussendoortje te eten? Denk dan eens aan dadels! Gezond, vol met vezels én ook nog eens lekker! In dit artikel bespreken we wat dadels precies zijn en waar ze vandaan komen, de soorten dadels, waarom ze gezond zijn, de voedingswaarde, hoeveel dadels je per dag kan eten, bewaaradviezen, recepten en meer.


Wat zijn dadels en waar groeien ze?

Dadels zijn niet zomaar vruchten, maar spannende palmboombessen (Phoenix dactylifera, afkomstig van de dadelpalm). Ze worden voornamelijk geteeld in Noord-Afrika en Arabische landen, maar ook in Californië en Australië. Dadels groeien in trossen aan de dadelpalm en worden in november en december geoogst.

Dadels zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar en daarin zit een significant smaakverschil. Dadels zijn namelijk het lekkerste wanneer deze nog zacht zijn en wat sappiger smaken. De lekkerste dadels zijn volgens vele dan ook verse dadels, ook wel terug te vinden als ‘Medjoul dadels’. Ten slotte zijn ze ook nog gekonfijt beschikbaar, maar hierdoor worden de dadels wel minder gezond, aangezien er relatief veel suikers in te vinden zijn.



Soorten dadels

Wist je dat dadels uit meer dan 400 soorten bestaat? De meest bekende dadelsoort, die je vrijwel altijd ook in de supermarkt vindt, is de ‘Medjoul’ dadel. Je herkent deze dadel aan zijn zoetheid, vezelachtige structuur en grootte. Ze worden met name geteeld in landen als Marokko, Israël en Zuid-Afrika, maar ook landen als de Verenigde Staten, Iran en Jordanië. Andere bekende dadelsoorten zijn:

  • Ajwa
  • Barhi
  • Sukari
  • Halawi
  • Khudri
  • Deglet Noor

Dadelsoorten

Bron foto: Thoughts & Notes.

Wat zijn de beste dadels

De beste dadels zijn de dadels die jij het lekkerst vindt 😉 Je kunt het beste verse of droge dadels eten en vooral geen gekonfijte dadels. Aan gekonfijte dadels zijn veel suikers aan toegevoegd, terwijl dadels van nature al relatief veel glucose en fructose bevatten.

Medjoul dadels staan over het algemeen bekend als de beste dadels ter wereld. Deze dadels zijn lekker groot, zoet en bevatten veel vruchtvlees. Echter zijn ze ook relatief prijzig. Daarnaast maakt het niet uit of je dadels koopt met of zonder pit. Verse dadels dadels zijn het allerlekkerst qua smaak. Echter moet je jezelf de vraag stellen hoe vers ‘verse dadels’ eigenlijk zijn, gezien het feit dat ze worden geïmporteerd uit verre landen.

Zijn dadels gezond of niet en waar zijn ze goed voor?

De belangrijkste vraag die wij voor je willen beantwoorden is natuurlijk de vraag waarom dadels gezond zijn. Hieronder hebben we de belangrijkste gezonde voordelen voor je uiteengezet, met als uitgangspunt verse dadels:

  • Dadels bevatten veel vezels (8 gram per 100 gram).
  • Ze zijn een zeer rijke bron aan mineralen zoals fosfor en ijzer.
  • De dadel is een gemiddelde bron van vitamine A;  goede anti-oxidanten die bijdragen aan de gezondheid van je huid en het goed werken van je gezichtsvermogen.
  • Het ijzer in deze palmboombes zorgt ervoor dat de rode bloedcellen in je bloed beter zuurstof kunnen opnemen.
  • De kalium draagt bij aan het beheersen van de bloeddruk en de hartslag, een altijd welkome bescherming.
  • Dadels bevatten nog veel meer mineralen, zoals calcium, magnesium en koper. Deze zijn belangrijk voor de kracht van de tanden, botten en rode bloedcellen.

Dadels bevatten veel voedingsvezels en zijn rijk aan fosfor, ijzer, vitamine A, ijzer & kalium.

De lekkerste dadels online kopen







Voedingswaarde van dadels: wat zit er in dadels?

Om meer inzicht te krijgen in de voedingswaarde van dadels, vind je hieronder het voedingstabel. Hierin zie onder andere hoeveel calorieën (kcal), koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels er in dadels zitten.

SoortPer 100 g
Energie281 kcal
Vet0,4 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers63 g
Eiwitten2,5 g
Vezels8 g
Zout0 g

> Dadels calorieën

Dadels bevatten gemiddeld 281 calorieën (kcal) per 100 gram.  Dat lijkt veel, maar een gemiddelde verpakking bevat 200-250 gram dadels. Een gemiddelde dadel met pit weegt een kleine 10 gram, wat betekent dat 1 dadel gemiddeld 28 calorieën bevat.

1 dadel weegt een kleine 10 gram en per stuk zitten er ongeveer 28 calorieën in.

> Dadels koolhydraten en suikers

Dadels bevatten gemiddeld 75 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 63 gram bestaat uit suikers. 1 dadel staat gelijk aan ongeveer 7,5 gram koolhydraten, waarvan 6,3 gram suiker. De zoetheid van dadels is te wijten aan natuurlijke fruitsuikers (fructose).

> Zijn dadels gezonder dan suiker?

In principe is vrijwel alles gezonder dan suiker, dus ook dadels. Dadels zijn wat dat betreft een goede vervanger voor suiker. 1 eetlepel suiker (15 gram) bevat 60 kcal en 15 gram suiker. Voor de duidelijkheid: de voedingswaarde van suiker bestaat dan ook echt alleen suiker. Daarom kunnen we ook stellen dat dadels gezonder zijn dan suiker, gezien dadels naast (fruit)suikers ook rijk zijn aan onder andere fosfor, ijzer, vitamine A, ijzer & kalium.

> Dadels vitamines

Dadels hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en bevatten ook de nodige vitamines en mineralen.

Vitamine A: 10 IU
Vitamine C: 0,4 mg
Calcium: 39 mg
IJzer: 1 mg
Vitamine B6: 0,2 mg
Magnesium: 43 mg

Als je geïnteresseerd bent in meer zoetigheid, maar toch een gezonde en bewuste afweging wilt maken, vind je hier ook de voedingswaarde van gekonfijte dadels.

Hoeveel dadels per dag eten?

Dadels zijn een gezonde snack en ideaal als tussendoortje, maar hoeveel dadels mag ik per dag eten? Hoeveel je maar wilt natuurlijk. Dadels bevatten enorm veel voedingsvezels, waardoor je voor een langere periode vol zit en verzadigd voelt. Hierdoor zijn dadels ook geschikt wanneer je probeert af te vallen. Een goede richtlijn is om 4-6 dadels per dag te eten.

> Diabetes

Als je diabetes hebt, dan is het verstandig om minder dan 4-6 dadels per dag te eten vanwege de koolhydraten en het stijgen van je bloedsuikerspiegel. Eet in het geval van diabetes ook niet meer dan 1-2 dadels tegelijkertijd. Heb je geen diabetes of probeer je niet af te vallen, dan kan je gerust meer dan 6 dadels per dag eten. Echter is het niet gebruikelijk om dadels in dusdanig grote hoeveelheden te eten.

Een goede richtlijn is om niet meer dan 6 dadels per dag te eten.

Wanneer dadels eten?

Als je op zoek bent naar een goed tussendoortje, kies dan voor dadels. Gezond zijn ze zeker en daarnaast ook nog eens op een goede manier zoet. Perfect als vervanger voor snoep dus. Een dadel zit vol met fructose en dextrose, dus kun je ze ook inzetten om je energiepeil binnen no-time weer wat omhoog te krikken, bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd of voordat je van bil zou willen gaan 😉 Dadels schijnen namelijk ook een ‘afrodisiacum’ te zijn, oftewel geslachtsdrift stimulerend.

Hoe kan ik dadels het beste bewaren?

Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden steeds minder lekker. Dit zal je ook eerder tegenkomen wanneer je gedroogde dadels in de supermarkt koopt.

> Kort bewaren (minder dan een maand)

Als je dadels voor een korte periode wilt behouden, kan je ze gewoon op kamertemperatuur bewaren. Bewaar de dadels op een koele en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje.

> Lang bewaren: in de koelkast

Wil je dadels voor een langere periode goed houden, dan kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Zeker op de warmere dagen doe je er goed aan om de dadels in de koelkast te bewaren.

> Erg lang bewaren: invriezen

Wil je dadels voor een hele lange periode goed houden, dan kan je ze gewoon invriezen. Dadels zijn in tegenstelling tot heel veel andere fruitsoorten uitermate geschikt om in te vriezen. Dit komt vanwege hoeveelheid suikers in dadels. Als je de verpakking nog niet hebt geopend, kan je de dadels direct in de vriezer stoppen. Mocht je de verpakking al geopend hebben, zorg dan dat de dadels goed zijn afgesloten.

Dadels kan je bewaren in de keukenkast, koelkast en in de vriezer.

Zijn dadels laxerend?

Dadels zijn erg goed voor de spijsvertering en daarom worden ze ook wel als laxerend bestempeld. De reden waarom dadels laxerend werken is omdat ze erg veel oplosbare vezels bevatten. De vezels van een dadel trekken vocht naar het spijsverteringskanaal, wat helpt tegen constipatie. Moet je je nu zorgen maken over ongewenste toiletbezoekjes? Nee, eet ze gewoon met mate en minder als er ongewenst een laxerende werking optreedt.

Wil je dadels juist gebruiken als laxeermiddel? Dan kun je ze het beste ’s nachts laten weken in water en het de volgende dag opeten.

Dadels tijdens de zwangerschap

Wist je dat dadels ook erg gezondheid voor vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling?

Dadels hebben een samenstelling die een hormoon nabootst die vrouwen nodig hebben om een zwangerschap te starten. Daarnaast vind je veel ijzer in dadels, wat je als zwangere vrouw meer dan gewoonlijk nodig hebt. De kalium in dadels zorgen voor een goede vochtbalans en bloeddruk tijdens de zwangerschap. Ook zitten ze vol met vitamine C, wat goed is voor je weerstand. Aan het eind van de zwangerschap word je baardmoeder steeds groter, waardoor je darmen minder ruimte hebben. Dit kan leiden tot stoelgangproblemen. Ook hier bieden dadels een uitkomst, gezien de grote hoeveelheid vezels die ze bevatten.

> Bevalling

Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat het eten van dadels ook een gunstig effect heeft op de bevalling. Een aantal feitjes over het onderzoek waarbij vrouwen dadels aten rondom de bevalling:

  • Bij 96% van de onderzochte deelnemers kwam de bevalling natuurlijk op gang.
  • De ontsluitingsfase duurde bijna 7 uur korter.
  • De ontsluiting was verder gevorderd bij aankomst in het ziekenhuis.

Gezonde recepten met dadels

Als je een artikel leest over hoe gezond en lekker dadels wel niet zijn, dan is het natuurlijk ook handig om te weten op welke manier je ze kan integreren in een maaltijd of als tussendoortje. Hieronder vind je een heerlijk lijstje recepten met dadels die zorgvuldig zijn uitgekozen op basis van eenvoud en heerlijkheid:

Waar dadels kopen?

Behalve het lezen over waarom dadels gezond zijn, wil je nu waarschijnlijk ook graag dadels bestellen. Dadels kan je gewoon kopen bij jouw lokale supermarkt, zoals de AH, Jumbo, Lidl, Aldi en Dirk. Echter valt de authentieke smaak van de dadels in de supermarkt volgens velen tegen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon bij ons bestellen. Dat zouden wij in ieder geval erg waarderen nadat je dit artikel hebt gelezen 🙂

Dadels kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste dadels gratis in huis!




Handige bronnen