Welke vitamines/supplementen tegen vermoeidheid?

Welke supplementen vitamines tegen vermoeidheidWelke vitamines en supplementen helpen tegen vermoeidheid? Een veelgestelde vraag en daarom werd het tijd voor ons om hierover een artikel te schrijven. Laten we voorop stellen dat supplementen niet altijd nodig zijn, ook niet bij vermoeidheid. Voordat we inzoomen op welke vitamines en supplementen helpen bij het tegengaan van vermoeidheid, zullen we eerst bespreken wat vermoeidheid precies is en wat de oorzaken zijn.


Wat is vermoeidheid

Vermoeidheid is een symptoom die gedefinieerd kan worden als het hebben van een gebrek aan energie. Vaak wordt er gedacht dat vermoeidheid ontstaat door fysieke inspanningen. Dit is echter niet juist. Vermoeidheid kan net zo goed ontstaan bij het leveren van mentale inspanningen. Zo kampen mensen die op kantoor werken vaak met vermoeidheid, terwijl ze geen fysiek zwaar werk doen.Mensen die te maken hebben met vermoeidheid beschrijven hun vermoeidheid ook wel als volgt: gebrek aan energie, lusteloosheid, moe, uitgeput, concentratieverlies en gevoel van vervallenheid. Iedereen heeft weleens te maken met vermoeidheid en vaak gaan de symptomen dan ook vanzelf voorbij door goed te rusten. Zo niet, dan kan je weleens te maken hebben met chronische vermoeidheid. In dat geval is het verstandig om een dokter te bezoeken.

Bij gemiddeld een derde van de patiënten wordt de oorzaak van vermoeidheid niet gevonden en is de diagnose dus ook niet bekend.

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid?

Vermoeidheid kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Daarom hebben wij de top-5 oorzaken voor je opgesteld.

> 1.      Slaapproblemen

Een gebrek aan voldoende slaap of slaapproblemen staat gelijk aan vermoeidheid. Tijdens je slaap is je lichaam aan het herstellen van zowel mentale als fysieke inspanningen. Indien je niet voldoende slaapt, geef je je lichaam niet de kans om goed te herstellen. Je kan het vergelijken met de accu van je telefoon. Indien je je accu in de ochtend niet volledig hebt opgeladen, zal deze ook eerder op de dag opraken. Gemiddeld hebben we zo’n 8 uur slaap per nacht nodig.

> 2.      Mentale problemen

Je kan fysiek helemaal in orde zijn, maar als je mentale problemen hebt dan gaat dit bijna altijd gepaard met vermoeidheid. Denk hierbij aan het hebben van stress, overspannenheid, een burn-out, angst en verdriet. Deze mentale problemen kunnen veroorzaakt worden door allerlei situaties in je leven: moeizame relaties, een baan waar je niet gelukkig bent, een persoon die je bent verloren etc.

> 3.      Ziektes

Het is normaal om vermoeid te zijn tijdens en na een ziekte. Een aantal ziektes/kwalen die vaak leiden tot vermoeidheid zijn: griep, nierziektes, bloedarmoede, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten, infecties en andere virussen. Ben je een lange periode na een ziekte nog steeds vermoeid? Neem dan contact op met je huisarts.

> 4.      Geneesmiddelen

Ondanks dat geneesmiddelen je meestal uiteindelijk beter maken, gaan ze vaak gepaard met bijwerkingen. Vermoeidheid is een bijwerking van veel geneesmiddelen. Lees daarom goed de bijsluiter van een medicijn voor gebruik. Vaak verminderen de vermoeidheidsklachten ook bij het verlagen van de dosering of bij het stoppen van het medicijn.

> 5.      Tekort aan vitamines en mineralen

Een slecht dieet leidt bijna altijd tot een tekort aan vitamines en mineralen. Een goede manier om dit tekort aan te vullen is door veel groenten en fruit aan je dieet toe te voegen. Supplementen zijn dus niet altijd nodig, alhoewel het wel een makkelijke oplossing is. Een overschot aan slechte voedingsstoffen leidt echter ook tot vermoeidheid. Bijvoorbeeld bij het overmatig gebruik van alcohol en cafeïne.

Een aantal belangrijke oorzaken van vermoeidheid zijn slapeloosheid, de mentale gemoedstoestand, ziektes, geneesmiddelen en een tekort een vitamines en mineralen.

Welke vitamines/supplementen helpen tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid kan worden verholpen met verschillende supplementen. Daarom hebben wij een top-5 voor je opgesteld.

> 1.      Ashwagandha

Ashwagandha wat? Ashwagandha is één van ’s wereld oudste en krachtigste kruiden afkomstig uit India. Ashwagandha is zowel geschikt bij mentale als fysieke vermoeidheid. Naast een energieboost helpt ashwagandha ook bij het verlagen van angst en stress.

> 2.      CoQ10

Waarschijnlijk heb je hier óók nog nooit van gehoord. CoQ10 is een enzym dat ons lichaam zelf aanmaakt voor het produceren van energie. Lage niveaus van CoQ10 leiden dan ook direct tot vermoeidheid. Met name veroudering en ziektes leiden tot lage niveaus van CoQ10.

> 3.      Cafeïne pillen

Cafeïne pillen zijn zeer effectief om je een energieboost te geven. Cafeïne houdt je scherp, wakker en geconcentreerd. 1 cafeïne pil bevat gemiddeld 200 – 250 mg cafeïne. Dat is bijna 3 keer zoveel als een blikje energy drank. Gebruik cafeïne pillen op dagen dat je een extra boost kan gebruiken.

> 4.      Guarana

Guarana is een klimplant uit Zuid-Amerika. Met name in Brazilië komt deze plant bijzonder veel voor. De zaden van deze plant bevatten ongeveer 2,5 tot 5% cafeïne. De werkingsduur van Guarana is gemiddeld 4 tot 7 uur. Een prima alternatief voor cafeïne pillen.

> 5.      Multivitamine

Alle vitamines en mineralen helpen bij een gezond lichaam en geest. Het probleem is dat je vaak niet weet waar je een tekort aan hebt. Daarom is het een veilig keuze om een multivitamine te nemen. Met slechts 1 capsule per dag heb je al je vitamines en mineralen van A tot Z binnen.Handige bronnen