Cafeïne pillen: wat zijn het & wat zijn de voor- en nadelen?

Cafeine pillenCafeïne pillen zijn hot. Niet alleen in de fitness-industrie, maar ook in andere takken van sport en zelfs buiten het sport om. Zo zijn cafeïne pillen bijvoorbeeld geliefd bij studenten die zich beter willen concentreren. Maar wat is een cafeïne pil nou precies en wat zijn de voor- en nadelen? Wat doet cafeïne met ons lichaam? Hoeveel cafeïne zit er in één pil? Hoe lang duurt het voordat cafeïne uit het lichaam is? Kan cafeïne gevaarlijk en dodelijk zijn? Alles wat je moet weten voordat je cafeïne pillen gaat kopen.


Wat is een cafeïne pil?

Een cafeïne pil is niets meer dan een supplement in tabletvorm waar enkel cafeïne in zit. Deze cafeïne tabletten ideaal om te gebruiken als pre-workout (voor de training), omdat de cafeïne je in een zeer korte tijd letterlijk een boost geeft. We zullen nu niet te diep ingaan op de werking van cafeïne. Je hebt de werking van cafeïne vast vaak genoeg zelf ervaren.

Banner

Wat doet cafeïne met je lichaam?

> Stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel

Cafeïne zorgt ervoor dat het centrale zenuwstelsel op volle toeren draait met als gevolg; verhoogde concentratie, tegengaan van vermoeidheid en verbeterde fysieke prestaties. De reden waarom cafeïne zo populair is als pepmiddel, is omdat cafeïne zeer snel wordt opgenomen in het bloed. Hierdoor ervaar je de effecten van cafeïne meestal binnen een uur.

> Vetverbranding en vochtafdrijvend

Naast een verhoogde concentratie, het tegengaan van vermoeidheid en verbeterde fysieks prestaties kunnen cafeïne pillen ook helpen bij het volgende: vetverbranding, afdrijven van overtollig vocht en het onderdrukken van het hongergevoel. Hierdoor zijn cafeïne pillen ook geliefd bij mensen die willen afvallen. Het grote voordeel van een cafeïne pil is dat je pure cafeïne binnenkrijgt in een hoge dosering, zonder dat je daarbij onnodige calorieën en suikers binnenkrijgt zoals bij koffie, energiedrank of bijvoorbeeld chocola. Daarnaast is het een relatief goedkope manier om aan cafeïne te komen.

Cafeïne heeft een stimulerende werking op het zenuwstelsel, helpt bij de vetverbranding en werkt vochtafdrijvend.

Hoeveel cafeïne zit er gemiddeld in één pil?

Een cafeïne tablet bevat gemiddeld maar liefst 200-250 mg cafeïne. Ter vergelijking: een blikje energiedrank van 250 ml bevat 80 mg cafeïne, een kopje koffie van 125 ml bevat 85 mg cafeïne en een kopje thee van 125 ml bevat 30 mg cafeïne. Bekijk de cafeïnetabel hieronder om een goed beeld te krijgen van de cafeïne dosering  in een cafeïne pil ten opzichte van andere producten.

Cafeine vergelijkingstabelHoe lang tot cafeïne is uitgewerkt?

Ondanks dat cafeïne vrij snel wordt opgenomen in het lichaam (± 45 minuten), duur het gemiddeld 4 tot 6 uur voordat de cafeïne uit je lichaam is. Hoelang cafeïne exact werkzaam is, is afhankelijk van o.a. je leeftijd, levensstijl en medische omstandigheden. Daarnaast kunnen we mensen onderverdelen in 3 niveaus van gevoeligheid voor cafeïne:

1. Hypergevoelig: gevoelig bij hoeveelheden van minder dan 100 mg cafeïne per dag.

2. Normale gevoeligheid: normale reactie bij een hoeveelheid van 200-400 mg per dag.

3. Hypogevoelig voor cafeïne: amper gevoelig voor grote hoeveelheid cafeïne (>500 mg).

Cafeïne wordt gemiddeld in 45 minuten opgenomen en het duurt gemiddeld 4 tot 6 uur tot de cafeïne het lichaam weer heeft verlaten.

Is cafeïne gevaarlijk en hoeveel cafeïne per dag?

Cafeïne pillen zijn in principe vrij onschuldig en kan gerust met mate worden genomen. De vraag is dus: ‘hoeveel cafeïne kan ik per dag innemen’? Onderzoek wijst uit dat tot 400 mg aan cafeïne per dag veilig is voor de gemiddelde persoon. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 kopjes koffie. Drink je nu al 5 kopjes koffie of meer per dag? Dan is de kans groot dat je ruim over de 400 gram cafeïne per dag heen, omdat je zeer waarschijnlijk ook via andere voedingsmiddelen cafeïne binnen krijgt. Blijf dus onder de 400 mg cafeïne per dag om mogelijke gevaren te voorkomen.

Cafeïne wordt ten zeerste afgeraden bij kinderen, dus probeer het zoveel mogelijk te vermijden bij deze doelgroep. Te veel cafeïne kan bij kinderen de ontwikkeling van het zenuwstelsel aantasten.

Is cafeïne dodelijk?

Maak je je daar maar geen zorgen om. Cafeïne kunnen we pas dodelijk noemen bij een inname van 15 gram cafeïne op een dag. Dat staat gelijk aan ongeveer 68 cafeïne pillen. Er wordt aanbevolen om maximaal 2 cafeïne pillen per dag te nemen. Doodgaan door een cafeïne overdosis is dus vrijwel onmogelijk.

Voordelen en nadelen van cafeïne

Conclusie: wat zijn de voor- en nadelen van cafeïne tabletten?

> Voordelen

 • Verhoogde concentratie;
 • Tegengaan van vermoeidheid;
 • Verbeterde fysieke prestaties;
 • Helpt bij het sneller absorberen van medicatie;
 • Tegengaan van spierpijn;
 • Bevat antioxidanten;
 • Mogelijk: helpen bij de vetverbranding, afdrijven van overtollig vocht en het onderdrukken van het hongergevoel.

> Nadelen en bijwerkingen

 • Hoge doseringen cafeïne kunnen gevaarlijk zijn;
 • Bloeddruk verhogend;
 • Stijging in de bloedsuikerspiegel;
 • Slapeloosheid;
 • Mogelijk verslavend;
 • Mogelijke bijwerkingen bij hoge doseringen: migraine, hartkloppingen, nerveusheid, prikkelbaar, moeite met urineren.

Lees hier meer over pre-workouts zonder cafeïne.

Cafeïne pillen kopen

Cafeïne pillen zijn volkomen legaal en makkelijk te verkrijgen. Bijna elke winkel dat supplementen verkoopt, zoals de drogist, verkoopt ook cafeïne pillen. Denk aan de Kruidvat, Etos, Trekpleister, Holland & Barrett en De Tuinen. Let bij het kopen van de cafeïne pillen goed op hoeveel gram cafeïne er per pil in zit en hoeveel tabletten er in één potje zitten. Je kan je cafeïne tabletten natuurlijk ook gewoon online via ons kopen 😉

Shop

Cafeïne pillen kopen? Voor 22:00 uur besteld = morgen in huis!

Handige bronnen

Image Map

Dit vind je ook interessant