Cafeïne pillen: alles wat je moet weten

Cafeine pillenCafeïne pillen zijn hot. Niet alleen in de fitness-industrie, maar ook in andere takken van sport en zelfs buiten het sport om. Zo zijn cafeïne pillen bijvoorbeeld geliefd bij studenten die zich beter willen concentreren. Maar wat is een cafeïne pil nou precies en wat zijn de voor- en nadelen? Hoeveel cafeïne zit er in een cafeïne pil? Hoe lang duurt het voordat cafeïne uit het lichaam is? Kan cafeïne gevaarlijk zijn?


Wat is een cafeïne pil?

Een cafeïne pil is niets meer dan een supplement in tabletvorm waar enkel cafeïne in zit. Een cafeïne pil is ideaal om te gebruiken als pre-workout (voor de training), omdat de cafeïne je in een zeer korte tijd letterlijk een boost geeft. We zullen nu niet te diep ingaan op de werking van cafeïne. Je hebt de werking van cafeïne vast vaak genoeg zelf ervaren.

In het kort: cafeïne zorgt ervoor dat het centrale zenuwstelsel op volle toeren draait met als gevolg; verhoogde concentratie, tegengaan van vermoeidheid en verbeterde fysieke prestaties. De reden waarom cafeïne zo populair is als pepmiddel, is omdat cafeïne zeer snel wordt opgenomen in het bloed. Hierdoor ervaar je de effecten van cafeïne meestal binnen een uur.

Spierbouwers banner kleding

Vetverbranding en vochtafdrijvend

Naast een verhoogde concentratie, het tegengaan van vermoeidheid en verbeterde fysieks prestaties kunnen cafe├»ne pillen ook helpen bij het volgende: vetverbranding,┬áafdrijven van overtollig vocht en het onderdrukken van het hongergevoel. Het grote voordeel van een cafe├»ne pil┬áis dat je pure cafe├»ne binnenkrijgt in een hoge dosering, zonder dat je daarbij onnodige calorie├źn en suikers binnenkrijgt zoals bij koffie, energiedrank of bijvoorbeeld chocola. Daarnaast is het een relatief goedkope manier om aan cafe├»ne te komen.

Hoeveel cafe├»ne zit er gemiddeld in ├ę├ęn pil?

Een cafeïne tablet bevat gemiddeld maar liefst 200-250 mg cafeïne. Ter vergelijking: een blikje energiedrank van 250 ml bevat 80 mg cafeïne en een kopje koffie van 125 ml bevat 85 mg cafeïne. Bekijk de cafeïnetabel hieronder om een goed beeld te krijgen van de cafeïne dosering  in een cafeïne tablet ten opzichte van andere producten.

Cafeine vergelijkingstabel

Caffeine capsulesCaffeine pillen core

Hoe lang tot cafeïne is uitgewerkt?

Ondanks dat cafeïne vrij snel wordt opgenomen in het lichaam (± 45 minuten), duur het gemiddeld 4 tot 6 uur voordat de cafeïne uit je lichaam is. Hoelang cafeïne exact werkzaam is, is afhankelijk van o.a. je leeftijd, levensstijl en medische omstandigheden. Daarnaast kunnen we mensen onderverdelen in 3 niveaus van gevoeligheid voor cafeïne:

1. Hypergevoelig: gevoelig bij hoeveelheden van minder dan 100 mg cafeïne per dag.

2. Normale gevoeligheid: normale reactie bij een hoeveelheid van 200-400 mg per dag.

3. Hypogevoelig voor cafeïne: amper gevoelig voor grote hoeveelheid cafeïne (>500 mg).

Is cafeïne gevaarlijk?

Cafe├»ne is in principe vrij onschuldig en kan gerust met mate worden genomen. De vraag is dus: ‘hoeveel cafe├»ne is te veel’? Onderzoek wijst uit dat tot 400 mg aan cafe├»ne veilig is voor de gemiddelde persoon. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 kopjes koffie. Drink je nu al 5 kopjes koffie of meer per dag? Dan is de kans groot dat je ruim over de 400 gram cafe├»ne per dag heen, omdat je zeer waarschijnlijk ook via andere voedingsmiddelen cafe├»ne binnen krijgt.

Cafeïne wordt ten zeerste afgeraden bij kinderen, dus probeer het zoveel mogelijk te vermijden bij deze doelgroep. Te veel cafeïne kan bij kinderen de ontwikkeling van het zenuwstelsel aantasten.

Voordelen en nadelen van cafeïne

Conclusie: wat zijn de voor- en nadelen van cafeïne tabletten?

Voordelen

  • Verhoogde concentratie;
  • Tegengaan van vermoeidheid;
  • Verbeterde fysieke prestaties;
  • Mogelijk: helpen bij de vetverbranding,┬áafdrijven van overtollig vocht en het onderdrukken van het hongergevoel.

Nadelen

  • Hoge doseringen cafe├»ne kunnen gevaarlijk zijn;
  • Mogelijk verslavend;
  • Mogelijke gevolgen bij hoge doseringen: migraine, slapeloosheid, hartkloppingen, nerveusheid, prikkelbaar, moeite met urineren.

Lees hier meer over pre-workouts zonder cafeïne.

Handige bronnen

Shop

Cafeïne pillen kopen? Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

8
Yes
None
1
1000000
Naam...
/voeding/supplementen/cafeine-pillen-kopen/
Thumbnail
Caffeine Capsules 200 stuks
ÔéČ7,90
Caffeine Capsules 200 stuks Image

Caffeine Capsules. 200 stuks. 200 mg caffeine per cap.

Caffeine capsules 240 stuks
ÔéČ8,90
Caffeine capsules 240 stuks Image

Core Series cafeïne 240 stuks

Caffeine Capsules 200 stuks Image
Caffeine Capsules 200 stuks
Caffeine Capsules. 200 stuks. 200 mg caffeine per cap.
ÔéČ7,90
Caffeine capsules 240 stuks Image
Caffeine capsules 240 stuks
Core Series cafeïne 240 stuks
ÔéČ8,90

You may also like