Cafeïne pillen: een wonderpil of slecht voor je?

Caffeine pillenLaatste geüpdatet: 10-04-2023

Cafeïne pillen zijn hot. Niet alleen in de fitness-industrie, maar ook buiten het sport om. Zo zijn cafeïne pillen bijvoorbeeld geliefd bij studenten die zich beter willen concentreren of bij autobestuurders die een lange rit moeten maken. Maar wat is een cafeïne pil precies en is het goed of slecht voor je? Wat doet cafeïne met ons lichaam? Hoeveel cafeïne zit er in één pil en hoe lang duurt het voordat het uit het lichaam is? Spierbouwers zocht het voor je uit.


Wat is een cafeïne pil?

Een cafeïne pil (caffeine in het Engels) is een supplement in tabletvorm waar enkel pure cafeïne in zit. Cafeïne pillen geven je in zeer korte tijd een energieboost en helpen vermoeidheid te verminderen. Daarom zijn deze tabletten ideaal voor sporters om te gebruiken als ‘pre-workout’ (voor het sporten). Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken bij sporten als fitness, atletiek, hardlopen of voetbal. Daarnaast zijn cafeïne pillen ook uitermate geschikt voor iedereen met een energiedip of als je je beter wilt concentreren.

Cafeïne komt van nature in veel voedingsmiddelen voor, zoals koffiebonen, theeblaadjes en cacaobonen.


Wat doet cafeïne met je lichaam?

> Stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel

Cafeïne zorgt ervoor dat het centrale zenuwstelsel op volle toeren draait met als gevolg: verhoogde concentratie, tegengaan van vermoeidheid en verbeterde fysieke prestaties. De reden waarom cafeïne zo populair is als boostmiddel, is omdat cafeïne zeer snel wordt opgenomen in het bloed. Hierdoor ervaar je de effecten van cafeïne meestal binnen een uur.

> Verhoogde adrenaline

Cafeïne verhoogt het hormoon ‘adrenaline’ in ons lichaam. Adrenaline staat ook wel bekend als het overlevingshormoon, wat er onder andere voor zorgt dat we in een fractie van een seconde kunnen reageren. Adrenaline is verantwoordelijk is voor de zogenaamde ‘vecht of vluchtreactie’, wat de fysieke prestaties en uithoudingsvermogen kunnen verbeteren.

> Afvallen

Onderzoek wijst uit dat cafeïne de warmteproductie verhoogt. Zodra ons lichaamstemperatuur stijgt, verbranden we ook meer calorieën. Hierdoor kan cafeïne helpen bij het afvallen.

Cafeïne pillen kunnen mogelijk ook helpen bij het volgende: vetverbranding (met name door opgeslagen vet uit vetcellen vrij te maken), afdrijven van overtollig vocht en het onderdrukken van het hongergevoel. Niet voor niets is cafeïne één van de meest gebruikte ingrediënten in ‘fatburners’. Beweging en je dieet zijn echter de belangrijkste factoren bij het afvallen.

Het grote voordeel van een cafeïne pil is dat je pure cafeïne binnenkrijgt in een hoge dosering, zonder dat je daarbij onnodige calorieën en suikers binnenkrijgt. Dat is wel het geval bij bijvoorbeeld koffie, een energiedrank of cola. 1 cafeïne pil staat bijvoorbeeld gelijk aan 2,5 koppen koffie.

Cafeïne heeft een stimulerende werking op het zenuwstelsel en wordt meestal al binnen een uur opgenomen in het bloed.

Hoeveel cafeïne zit er in één pil?

Een cafeïne pil bevat gemiddeld maar liefst 200-250 mg cafeïne.

Ter vergelijking:

 • Een blikje energiedrank van 250 ml bevat 80 mg cafeïne.
 • Een kopje koffie van 125 ml bevat 85 mg cafeïne.
 • Een kopje thee van 125 ml bevat 30 mg cafeïne.
 • Een glas cola van 180 ml bevat 18 mg cafeïne.

Naast het feit dat een cafeïne pil veel meer cafeïne bevat dan eet- en drinkwaren, is het ook nog eens een relatief goedkope manier om aan cafeïne te komen. Bekijk de cafeïnetabel hieronder om verschillende cafeïnehoudende producten met elkaar te vergelijken.

Cafeine tabel

Weetje: wist je dat cafeïne pillen vroeger op de dopinglijst voor sporters hebben gestaan?

Beste cafeïne pillen van dit moment

Hoe lang werken cafeïne pillen?

Ondanks dat cafeïne vrij snel wordt opgenomen in het lichaam (± 45 minuten), duur het gemiddeld 4 tot 6 uur voordat de cafeïne uit je lichaam is. Hoelang cafeïne exact werkzaam is, is afhankelijk van o.a. je leeftijd, levensstijl en medische omstandigheden.

Daarnaast kunnen we mensen onderverdelen in 3 niveaus van gevoeligheid voor cafeïne:

1. Hypergevoelig: gevoelig bij hoeveelheden van minder dan 100 mg cafeïne per dag.

2. Normale gevoeligheid: normale reactie bij een hoeveelheid van 200-400 mg per dag.

3. Hypogevoelig voor cafeïne: amper gevoelig voor grote hoeveelheid cafeïne (>500 mg).

Cafeïne wordt gemiddeld in 45 minuten opgenomen en het duurt gemiddeld 4 tot 6 uur tot de cafeïne het lichaam weer heeft verlaten.

Hoeveel cafeïne per dag en wanneer gevaarlijk?

Cafeïne pillen zijn in principe vrij onschuldig en kunnen daarom gerust met mate worden genomen. De vraag die we nu moeten beantwoorden luidt dan ook: ‘hoeveel cafeïne kan ik per dag innemen’?

Onderzoek wijst uit dat tot 400 mg cafeïne per dag veilig is voor de gemiddelde persoon. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 kopjes koffie. Drink je nu al 5 kopjes koffie per dag? Dan zijn cafeïne pillen ten zeerste af te raden. Let er ook op dat als je dagelijks al veel cafeïne binnenkrijgt, je de effecten van een cafeïne pil minder goed ervaart. Dat komt omdat je een ​​tolerantie voor cafeïne hebt ontwikkeld. Probeer onder een dosering van 400 mg cafeïne per dag te zitten om mogelijke bijwerkingen en gevaren te voorkomen.

Houdt er ook rekening mee dat cafeïne met voorzichtigheid moet worden gebruikt bij personen met bepaalde ziektes of aandoeningen.

Cafeïne pillen zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar. Cafeïne in het algemeen wordt ten zeerste afgeraden bij kinderen, dus probeer het zoveel mogelijk te vermijden bij deze doelgroep. Te veel cafeïne kan bij kinderen de ontwikkeling van het zenuwstelsel aantasten.

Is cafeïne dodelijk?

Maak je je daar maar geen zorgen om.

Cafeïne kunnen we pas dodelijk noemen bij een inname van 10 gram cafeïne op een dag. Dat staat gelijk aan ongeveer 50 cafeïne pillen en 125 koppen koffie. Er wordt aanbevolen om maximaal 2 cafeïne pillen per dag te nemen. Doodgaan door een cafeïne overdosis is dus vrijwel onmogelijk.

Voordelen en nadelen van cafeïne

Wat zijn de voor- en nadelen van cafeïne pillen?

> Voordelen
 • Verhoogde concentratie;
 • Tegengaan van vermoeidheid;
 • Verbeterde fysieke prestaties;
 • Helpt bij het sneller absorberen van medicatie;
 • Tegengaan van spierpijn;
 • Bevat antioxidanten;
 • Mogelijk: helpen bij de vetverbranding, afdrijven van overtollig vocht en het onderdrukken van het hongergevoel.
> Nadelen en bijwerkingen
 • Hoge doseringen cafeïne kunnen gevaarlijk zijn;
 • Bloeddruk verhogend;
 • Stijging in de bloedsuikerspiegel;
 • Slapeloosheid;
 • Mogelijk verslavend;
 • Mogelijke bijwerkingen bij hoge doseringen: migraine, hartkloppingen, nerveusheid, prikkelbaar, moeite met urineren, het ontstaan/verergeren van maagzweer.

Lees hier meer over pre-workouts zonder cafeïne.

Ervaringen met cafeïne pillen

Cafeïne pillen zijn een veilig supplement indien de dagelijkse aanbevolen hoeveel cafeïne niet wordt overschreden. Wanneer we kijken naar de klantervaringen bij verschillende aanbieders van cafeïne pillen, dan komen we tot de volgende positieve en negatieve ervaringen:

> Positief
 • Geeft veel energie.
 • Goedkoop.
 • Alternatief voor koffie/energiedrankjes.
 • Boost voor het sporten.
 • Fijn in de ochtend en bij een dipje.
 • Werkt snel.
 • Ook te gebruiken bij het studeren of tijdens een feestje.
> Negatief
 • Oppassen voor overdosering.
 • Smaak.
 • Geen gewichtsverlies.
 • Niet iedereen ervaart de effecten evengoed.

Over het algemeen kunnen we dus zeggen dat de ervaringen met cafeïne pillen erg positief zijn. De ervaringen, zowel positief als negatief, komen ook overeen met de eerder onderzochte voor- en nadelen van cafeïne pillen.

Waar vind ik cafeïne pillen?

Cafeïne pillen zijn volkomen legaal en makkelijk te verkrijgen. Je kunt het meestal vinden bij bekende fysieke winkels, zoals de Kruidvat, Etos, Trekpleister, Holland & Barrett en De Tuinen. Let bij het kopen van de cafeïne pillen goed op hoeveel gram cafeïne er per pil in zit en hoeveel tabletten er in één potje zitten. Het nadeel van het kopen in de winkel is dat je de prijzen niet kunt vergelijken en geen klantervaringen tot je beschikking hebt.

Uiteraard kan je jouw cafeïne supplement ook gewoon online via onze website bestellen. Wel zo makkelijk 😉

Cafeïne pillen kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste cafeïne pillen gratis in huis!Handige bronnen