Wat is quinoa? 10 dingen die je moet weten

Wat is quinoaQuinoa (uit te spreken als kien-wah), je hoort er van alles over in de gezonde media en is vast betrokken in de superfood-hype, maar wat is quinoa nou precies? We kijken in dit artikel naar de achtergrond van dit geclaimde wonderartikel, waarin we direct ook een aantal andere gerelateerde handige vragen aan de kaak stellen. In dit artikel leer je 10 feiten over quinoa.

 


1. Quinoa is afkomstig uit Zuid-Amerika

De naam quinoa, een afgeleide van het Spaanse ‘kinwa’ (en dus uit te spreken als kien-wah) is afkomstig uit Zuid-Amerika. De oorsprong is terug te herleiden naar Peru, Bolivia, Ecuador en Colombia, 3,000-4,000 jaar (!) geleden. Het groeit daar in de Andes op hoogtes variërend tussen de 2,500 en 4,000 meter. Quinoa werd gecultiveerd door de lokale bevolking uit de Andes als de “moeder van alle granen” en als een belangrijk onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon. Tijdens de Spaanse veroveringen werd quinoa echter verboden vanwege zijn status binnen religieuze ceremonies.

> Lees ook: waarom is quinoa gezond?2. Quinoa is verkrijgbaar in  6 vormen

De meeste mensen kennen witte quinoa, de meest bekende vorm uit de winkel. Maar wist je dat quinoa verkrijgbaar is in maar liefst 6 soorten?

Quinoa plant1. De quinoa plant. Dit is waar het allemaal begint.

 

 

 

 


Witte quinoa2. Witte quinoa,de meest bekende vorm uit de winkel.

 

 

 

 


Rode quinoa3. Rode quinoa, net wat beter qua esthetische waarde tijdens het koken.

 

 

 

 


Zwarte quinoa4. Zwarte quinoa is net wat zoeter dan witte quinoa.

 

 

 

 


Quinoa snippers5. Quinoa snippers: handig wanneer je snel een ontbijt wilt kunnen maken, aangezien deze eerder hapklaar zijn.

 

 

 


Quinoa bloem6. Quinoa bloem: alle soorten bloem ziet er bijna hetzelfde uit. Ook van quinoa kan er bloem gemaakt worden.

 

 

3. Quinoa is door de grote Westerse import lokaal niet meer te betalen

Vanwege gebruiksgemak en de fijne voedingswaarde is quinoa een terugkerend onderdeel van de superfood-hype. Dit heeft echter externe gevolgen die wel dienen te worden toegelicht, namelijk het feit dat de lokale bevolking vanwege inflatie geen quinoa meer kan eten. Doordat de export dusdanig is toegenomen worden de mensen uit Peru en omstreken nu geconfronteerd met het feit dat quinoa net zo duur is als kip!

De export levert natuurlijk wel geld op dat kan worden geïnvesteerd in de lokale economie, maar dat is nog niet overal terug te zien. Het zal een uitdaging worden voor de overheid om de exportwaarde te behouden en het lokale voedingspatroon minder aan te tasten dan nu het geval is.

4. Quinoa bevat meer eiwitten dan rijst en pasta

Voor de vegetariërs en veganisten kwam quinoa als een waar reddingsmiddel voor de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) eiwitten, want hier was opeens een graan-achtig ingrediënt, wat ook nog voor 15% uit eiwitten bestaat. Dit is een dubbele hoeveelheid ten opzichte van rijst (7%) en pasta (5%).

De beste quinoa van dit moment


5. Quinoa is makkelijk te eten als ontbijt

Je hebt nu een aantal keer voorbij horen komen dat quinoa een soort graan is en daarom is het eigenlijk ook niet zo raar dat het ook geschikt is als ontbijt. Soortgelijke vrienden havermout en brood behoren namelijk ook tot de categorie granen.

Een idee voor een quinoa recept ‘s ochtends vroeg is bijvoorbeeld:

  1. het koken van 50g quinoa (ca. 10-15 minuten)
  2. het toevoegen van twee eetlepels hüttenkäse met een ruime theelepelhoning en kaneel
  3. het mengen van deze drie ingrediënten
  4. het toevoegen van je favoriete fruit, zoalsbanaan, cranberries, blauwe bessen en aardbeien
  5. het toevoegen van een eetlepelgebroken lijnzaad / chiazaad

6. Quinoa bevat een prima dosis vezels

Een goede portie quinoa geeft je systeem al snel 10-20% van de minimale dagelijkse hoeveelheid vezels en daar is je lichaam natuurlijk blij mee. Vezels reguleren de bloedsuikerspiegel en dragen bij aan een gezonde spijsvertering.

7. Quinoa goed samen met andere gezonde voedingsmiddelen

Lekkere en gezonde recepten met quinoa zijn natuurlijk weer een andere tak van sport, maar om je alvast een korte indruk te geven, quinoa is zeer eenvoudig te combineren met andere lekkere, verse en gezonde producten. Van de mogelijkheden die je bij het quinoa-ontbijt hebt kunnen lezen tot heerlijke maaltijdsalades bij het avondeten met bijvoorbeeld feta, avocado, tomaat, sla en paprika.

8. Quinoa is (in principe) glutenvrij

Zelfs voor de mensen die een actieve gluten intolerantie hebben of liever geen gluten eten, is quinoa een uitkomst. Pure quinoa is namelijk glutenvrij! Echter is onze industrie niet altijd even betrouwbaar rondom ingrediënten en toegevoegde stoffen (ook de biologische producten niet!), dus vandaar deze disclaimer.

Quinoa kan in sommige gevallen altijd nog sporen van bijvoorbeeld tarwe bevatten, waardoor het alweer minder ‘glutenvrij’ te noemen is. Kijk dus altijd voor een advies op maat bij jouw lokale / online quinoa mogelijkheden.

9. Quinoa is een pseudo-graan, want het is eigenlijk een zaad

Quinoa wordt actief betrokken bij de granen vanwege de manier waarop het als hoofdingrediënt wordt gebruikt en vanwege de voedingswaarde die het heeft. Hierdoor valt het bijvoorbeeld ook in schijf 2 van het Voedingscentrum, maar het is een zaad! Om duidelijker te zijn: quinoa is een zaad van de Chenopodium ofwel ganzenvoet-plant. Dit eenjarige-lid van de amarantenfamilie is familie van o.a. spinazie en rode bieten.

10. Quinoa moet gewassen worden voor gebruik

Quinoa bevat een gek chemisch stofje aan de buitenkant genaamd saponine, wat ervoor zorgt dat de quinoa een wat bittere smaak mee krijgt. Wanneer je de quinoa gaat wassen voor gebruik, is het verstandig om een fijne zeef te gebruiken, aangezien anders de kleine quinoa zaden plots zullen verdwijnen in de goot.

Quinoa kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste quinoa gratis in huis!Handige bronnen