Waarom is quinoa zo gezond?

Waarom is quinoa gezondQuinoa vormt een interessant onderdeel van de laatste superfood hype en zorgt voor zowel gezonde als ongezonde gevolgen in onze samenleving. Maar wat is quinoa eigenlijk? In dit artikel wordt een kritische allround blik geworpen op de gezondheidsvoordelen, maar ook belichten we de negatieve impact. Daarnaast wordt er een hoop praktische informatie geboden rondom het koken, het maken van quinoa recepten en de voedingswaarde, zodat de informatievoorziening volledig blijft.

 


Wat is quinoa

Quinoa zaden zijn afkomstig van de eenjarige quinoa plant (uit Zuid-Amerika) en zijn het enige onderdeel van de plant dat kan worden gegeten. Deze quinoa zaden zijn het commerciële product dat je steeds vaker in de winkels ziet verschijnen en wat als vervanger kan dienen voor bijvoorbeeld rijst en pasta. De quinoa zaden zijn te vinden in de kleuren rood, zwart en wit.

Officieel behoort het product quinoa (uit te spreken als: kien-wah) niet tot de granen, ondanks dat het wel op dezelfde manier wordt bereid. Quinoa is lid van de familie Chenopodium album, waartoe ook spinazie en suikerbiet behoren. Het voedingscentrum voegt quinoa echter wel toe in dezelfde voedselschijf als pasta, rijst en peulvruchten om het nog wat extra verwarrend te maken.

Quinoa is afkomstig van de eenjarige quinoa plant en is lid van de familie Chenopodium album.

> Lees ook: wat is quinoa? 10 dingen die je moet weten.Waarom is quinoa gezond?

Nu is het interessant om te achterhalen waarom een dergelijke hype rondom quinoa is ontstaan. Is dit nieuwe product quinoa daadwerkelijk dan zo gezond? Laten we eerst kijken naar de objectieve voor- en nadelen op basis van de bestandsdelen.

3 voedingsstoffen om quinoa direct te kopen zijn: eiwitten, ijzer en flavonoïden.

Verdere toelichting waarom quinoa gezond is

  • Quinoa is vooral beroemd om zijn eiwitrijke 8 gram per portie, waardoor het een verbeterd alternatief is voor de traditionele pasta en rijst (maar 3 gram per portie!).
  • Quinoa bevat relatief een hoge concentratie vezels. Hierdoor is de glycemische index van quinoa laag en blijft je bloedsuikerspiegel eerder stabiel bij het consumeren van een quinoa gerecht.
  • In quinoa vind je een zeer goede dosis magnesium, een mineraal wat bijdraagt aan de kracht van je botten.
  • Mineralen zijn sowieso rijkelijk aanwezig in quinoa, aangezien er ook 4x zoveel ijzer in quinoa zit dan in bijvoorbeeld rijst.
  • Quinoa is glutenvrij. Dit is een zeer interessant voordeel aangezien de andere bekende granen minder gezond zullen zijn voor mensen met coeliakie, ofwel, glutenintolerantie. Er is echter nog geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor het feit dat glutenvrije voedingspatronen beter zijn.
  • Quinoa bevat een prima lading mangaan: een antioxidant waardoor rode bloedcellen beter beschermd zijn en vrije radicalen goed bestreden kunnen worden.
  • Quinoa bevat allerlei goede onverzadigde vetten, namelijk enkelvoudige  en omega-3 vetzuren. Hierdoor onderscheid quinoa zich positief van onze normale granen.
  • Quinoa verslaat andere gezonde producten, zoals cranberry’s, op het gebied van flavonoïden. Deze flavonoïden dragen bij aan een gezonde energieverwerking en -productie in de cellen.

De beste quinoa van dit moment


Disclaimer: de globale bijwerkingen van quinoa

We weten dat quinoa vrij voedzaam is en daarmee als ‘gezond’ kan worden beschouwd. Echter is het erg belangrijk om ook naar het grotere plaatje te kijken. Vanwege de superfood-hype in het westen is de vraag naar quinoa dusdanig veel gestegen, dat de boeren in Zuid-Amerika daar alleen nog maar quinoa produceren vanwege de export-waarde. Hierdoor is er daar lokaal extreem veel inflatie en kan de lokale bevolking zelf geen quinoa meer eten. Ze worden daar nu gedwongen om terug te vallen op andere (minderwaardige) graanproducten, zoals witte rijst.

Een andere verbazingwekkende ontdekking rondom quinoa, kwam aan het licht via een kritische rapportage van TROS Radar. Niet alleen wordt het bovenstaande genoemd, maar ook de claim rondom ‘biologische quinoa’ lijkt erg dubieus te zijn. Dit vanwege de grote hoeveelheid pesticiden die zijn aangetroffen bij de ‘biologische’ quinoa merken. De aflevering hierover vind je hier.

Voedingswaarde van quinoa

De voedingswaarde van een goede portie quinoa (100 gram) bestaat uit o.a. de volgende belangrijke bestandsdelen:

Kcal 372
Eiwit 15,2
Koolh. 60,6
Waarvan suikers 1,5
Vet 6,5
Vezels 5,3

Quinoa koken: hoe maak ik quinoa klaar?

Quinoa koken is eigenlijk erg simpel. Ondanks dat je wellicht nog niet precies weet wat quinoa is, is het bereiden ervan wel bekend. Net zoals rijst en pasta, kun je quinoa eenvoudig koken in een pan met ruim kokend water.  De kooktijd van quinoa ligt rond de 10-15 minuten, aangezien ze vrij vezelig zijn van zichzelf.

Na het koken en afgieten van de quinoa kun je deze combineren met bijvoorbeeld avocado, paprika, feta en sla om direct tot een heerlijke maaltijdsalade te komen. Bewaaradvies: quinoa is na het koken ook minstens 5 dagen te bewaren in de koelkast en ook goed koud te gebruiken als ontbijt.

Gezonde recepten met quinoa

Met de gezonde informatie op zak, is de volgende stap om recepten met quinoa te vinden. We hebben hiervoor een aantal eenvoudige en lekkere recepten verzameld. Want als je er toch voor kiest om met quinoa actief aan de slag te gaan, dan helpen we je graag op weg.

Waar kan ik quinoa kopen?

Quinoa is eigenlijk tegenwoordig overal verkrijgbaar. Van supermarkt tot iedere eco-winkel, quinoa kopen is nog nooit zo makkelijk geweest. Daarnaast kun je het natuurlijk ook gewoon online bestellen.

In de supermarkten en natuurwinkels kun je quinoa vinden onder merken zoals: Lassie, NatureCrops en Smaakt.

Hoe kan ik ontbijten met quinoa?

Ontbijten met quinoa is eigenlijk heel erg simpel. Je zorgt allereerst dat je de quinoa goed kookt volgens de gegeven instructies. Dit kan ook erg gemakkelijk vooruit worden gepland, aangezien je met bulkporties kunt werken en deze gerust een tijd koel kunt bewaren in de koelkast. Onze ervaring is dat de quinoa 4-5 dagen na het koken nog prima te eten is.

Met de quinoa als basis kun je eigenlijk allerlei kanten op. Een lekkere variant is om hüttenkäse, kaneel en honing te mengen en bij jouw portie quinoa (40 gram is prima!) te doen. Vervolgens selecteer je gewoon wat heerlijk fruit zoals blauwe bessen, banaan, aardbeien, frambozen en cranberry’s. Om het af te maken is een voedzaam laagje zaden een laagdrempelige maar fijne toevoeging voor wat meer verzadiging. Kies hiervoor bijvoorbeeld lijnzaad of chiazaad. Mix alles door elkaar en je hebt een perfect, glutenvrij quinoa ontbijt!

Quinoa kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste quinoa gratis in huis!


Handige bronnen