Wat is (gebroken) lijnzaad en is het gezond?

Wat is lijnzaad en is het gezondLijnzaad is een belangrijk onderdeel van de zogenaamde ‘superfoods’ en biedt een compact bommetje met belangrijke voedingsstoffen. We kijken naar een toelichting op waarom lijnzaad gezond is en behandelen de veelgestelde vragen: het verschil tussen lijnzaad en gebroken lijnzaad, de voedingswaarde van lijnzaad, lijnzaad en de stoelgang, hoeveel gram lijnzaad per dag en gezonde recepten met lijnzaad.


Lijnzaad heel of gebroken

Lijnzaad is afkomstig van vlas en heeft een nootachtige smaak. Daarnaast zul je in de winkel nog het verschil aantreffen tussen lijnzaad en gebroken lijnzaad. Interessant om te ontdekken is dat gebroken lijnzaad makkelijker door je lichaam wordt opgenomen. Echter kan het ook eerder oxideren wanneer je het gebroken koopt. Je kunt het beste hele lijnzaden (ongebroken) kopen en vlak voordat je ze op gaat eten, even pletten met een vijzel.

Gebroken lijnzaad wordt makkelijker door het lichaam opgenomen dan hele lijnzaad.Waarom is lijnzaad gezond?

Met de naam lijnzaad goed tussen je oren geknoopt, hoop je natuurlijk dat deze zijn naam eer aan gaat doen. De diverse zaden, waaronder ook chiazaad, zijn een vast onderdeel van superfoods die je meer zou moeten eten als ‘bewuste consument’. Maar waarom eigenlijk? We kijken hieronder naar een aantal belangrijke gezonde voordelen van lijnzaad:

Eiwitten

Voor zowel vegetariërs als carnivoren, kan lijnzaad een belangrijke bijdrage leveren via de gezonde dosis eiwitten. Ondanks de kleine omvang van lijnzaad, bevatten de grammen relatief veel eiwitten en kan het een goed teamlid zijn van de vleesvervangers.

Vezels

Lijnzaad is rijk aan vezels en draagt dus gezond bij aan de spijsvertering en de regulering van eventuele ingenomen suikers.

Omega-3 vetzuren

Behalve vezels en eiwitten, bevatten de zaden ook goede omega-3 vetzuren. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt, waardoor het des te belangrijker is om deze extern (via eten) op te nemen in je voedingspatroon.

Eenvoudig te combineren

Lijnzaad is zeer eenvoudig te combineren met andere gezonde voedingsrijke producten, zoals havermout en fruit.

Lignaan

Lijnzaad is gezond vanwege de goede dosis antioxidanten in de vorm van lignaan. Lignaan zorgt ervoor dat vrije radicalen goed bestreden kunnen worden en toevallig is lijnzaad zo ongeveer de beste bron beschikbaar hiervoor.

Lijnzaad is rijk aan eiwitten, voedingsvezels, omega-3 en lignaan.

De beste lijnzaad van dit moment


Voedingswaarde van lijnzaad

Lijnzaad is gezond voor je lichaam vanwege vele redenen, maar uiteindelijk zijn de exacte hoeveelheden ook fijn om te weten, zodat je het kunt balanceren binnen je huidige voedingspatroon. Op de afbeelding hieronder vind je de voedingswaarde van lijnzaad in een overzichtelijke tabel:

Bevordert lijnzaad de stoelgang?

Vanwege de goede dosis vezels in lijnzaad, is al snel de mythe ontstaand dat lijnzaad goed is voor de stoelgang. Autoritaire bronnen bevestigen dit echter niet, waardoor ook Spierbouwers deze aanname niet zal bevestigen noch ontkennen. Er is gewoon nog te weinig bewijs om dit kracht bij te zetten en dus blijft de waarheid in het midden.

“Constipation. Flaxseed is a good source of dietary fiber and this leads people to think that it would be a good laxative. But so far, there hasn’t been any research to test this assumption.”

Hoeveel lijnzaad per dag?

Ondanks dat lijnzaad bekend staat als compact bommetje vol met belangrijke voedingsstoffen, moet er niet teveel van gegeten worden. Dit heeft twee redenen: 1. lijnzaad bevat veel calorieën en 2.  lijnzaad bevat yanogene stoffen.

In 100 gram lijnzaad zitten 486 calorieën. Voor de gemiddelde vrouw is dit ongeveer een 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calorieën. Voor de gemiddelde man is dat ongeveer 20%. Lijnzaad kan dus gerust dagelijks worden genuttigd, maar wel met mate. Omdat lijnzaad cyanogene stoffen bevat, kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. Cyanogene stoffen kunnen in het lichaam namelijk worden omgezet in de gifstof cyanide.

Het Voedingscentrum adviseert een lijnzaadinname van 15 tot 45 gram per dag.

Gezonde recepten met lijnzaad

Het vinden van gezonde recepten met lijnzaad is tegenwoordig erg eenvoudig, aangezien de hype sterk genoeg leeft en het op internet bruist van de creativiteit. Om het wat gemakkelijker te maken hebben we hieronder direct een aantal recepten met lijnzaad voor je, die je kan opnemen in je voedingsschema:

  • Havermout met lijnzaad, banaan en cranberries.
  • Magere kwark met lijnzaad, chiazaad, aardbeien en honing.
  • Crackers met lijnzaad en pompoenpitten.
  • Broccolisalade met lijnzaad en cranberries.

Lijnzaad kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste lijnzaad gratis in huis!


Handige bronnen