Amandelen: gezond, vol eiwitten en ideaal tussendoor!

AmandelenWaarom zijn amandelen gezond zijn waarschijnlijk één van de bekendste soorten noten voor de meeste mensen, aangezien ze ook vanuit de grote supermarkten verkrijgbaar en daarnaast ook regelmatig verwerkt zijn in diverse soorten notenmixen. Maar waarom zijn amandelen gezond, vraag je jezelf natuurlijk af. De gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en recepten vind je toegankelijk hieronder via een objectieve en onderbouwde blik.


Definitie amandelen

De amandelen waar we het hier over hebben zijn natuurlijk degene die afkomstig zijn van de amandelboom (Prunus dulcis). De amandel is een steenvrucht en wordt geoogst in voornamelijk Californië en Spanje in augustus. Daarnaast zijn er diverse soorten amandelen verkrijgbaar, maar daarover later meer bij de veelgestelde vragen.Waarom zijn amandelen gezond?

De belangrijkste vraag die wij voor je willen beantwoorden, is natuurlijk de vraag waarom amandelen gezond zijn (of ongezond, mocht dat blijken). Laten we gelijk onderzoeken wat de kernkenmerken zijn van deze bruine steenvrucht:

  • Amandelen hebben in de eerste plaats een bijzonder gezond effect op de bloedsuikerspiegel  (glycemische index). Vanwege o.a. de goede dosis vezels dragen ze bij aan een gebalanceerde verwerking van de suikers in het eten, waardoor de bloedsuikerspiegel gereguleerd blijft.
  • De relatief hoge concentratie fosfor in amandelen draagt bij aan de gezonde opbouw van botten en tanden.
  • De flavonoïden in amandelen helpen bij het aanmaken van ‘gezonde’ cholesterol (HDL) en zorgen tegelijkertijd voor het beperken van de ‘ongezonde’ cholesterol (LDL).
  • Daarnaast zijn amandelen een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon vanwege een goede dosis eiwitten. Hierdoor is deze noot een must-have voor vele vegetariërs en veganisten.
  • De amandel is rijk aan vitamine E, wat schijnt te helpen in de strijd tegen de dagelijkse UV-straling.

Laat je niet afschrikken door de enkelvoudig verzadigde vetten in amandelen! Deze vetten dragen juist bij aan je gezondheid en helpen bij de cholesterolregulatie.

Voedingswaarde van amandelen

Wat de voedingswaarde is van het eten van je eigen amandelen zouden we niet weten, maar gelukkig hebben we het daar nu niet over. Amandelen bevatten een goede dosis calorieën (609 kcal per 100 gram), maar laat dat je vooral niet afschrikken. Calorieën alleen zijn een slechte graadmeter voor het bepalen van de gezonde waarde. Zo bevatten ze ook 3,8 gram vezels en 19,5 gram eiwitten per 100 gram.

Amandelen voedingswaarde
Bron: Voedingswaardetabel

Verse amandelen online kopen


Amandelen als ontbijt, lunch en tussendoortje!

We wilden het graag extra onder de aandacht brengen via een ‘eigen kop’, want amandelen (en andere noten) zijn ideaal als onderdeel van het ontbijt, lunch en ook zeker als tussendoortje! Ze dienen als een geweldige vervanging voor brood met suikerrijk beleg, snoep, chemische repen en andere producten die rijk aan slechte suikers zijn.

Daarnaast zijn ze ook veel beter te combineren met andere gezonde voeding, zoals cranberries en walnoten. En zijn ze bij het ontbijt en de lunch te integreren in bijvoorbeeld havermout met andere gezonde, vezel- en eiwitrijke toevoegingen, zoals chiazaad en lijnzaad.

Gezonde recepten met amandelen

Amandelen zijn allround een goede toevoeging aan vele soorten maaltijden. Ze hebben een kenmerkende smaak en zijn eenvoudig verkrijgbaar. Daarnaast zijn ze ook goed te betalen en zijn er veel recepten met amandelen te vinden! We hebben alvast een aantal recepten voor je uitgezocht:

Veelgestelde vragen over amandelen

Hieronder vind je een aantal vragen die mensen in het verleden hebben gesteld met betrekking tot amandelen. Wellicht herken je je eigen vraag en kun je er direct je voordeel mee doen!

Welke soorten amandelen zijn er?

Commercieel zijn er diverse soorten amandelen verkrijgbaar bij de supermarkten en notenspecialisten. Zo zijn er:

  • (Zoete) Bruine amandelen: de meest bekende, uit de omhulsel gekraakte amandelen.
  • (Zoete) Witte amandelen: geblancheerde amandelen waar het bruine velletje eraf is gekookt, waardoor deze soort vaak net wat duurder is vanwege de extra stap.
  • Bittere amandelen: niet erg geschikt voor consumptie, eerder voor het maken van amandelolie – in grote hoeveelheden zijn bittere amandelen zelfs giftig!
  • Gerookte amandelen
  • Amandelen in dop: flinke schil, dus wees voorbereid op deze steenvrucht!

Hoe kan ik amandelen roosteren?

Amandelen roosteren is gelukkig erg simpel en voegt een interessante variatie in smaak toe. Soms kun je ook een vleugje zout toevoegen voor meer smaaksensatie. Overdrijf dit echter niet, aangezien zout in overvloed het lichaam ook niet ten goede komt.

Zie ook het praktische filmpje van de Allerhande voor meer toelichting op het roosteren van amandelen en andere noten en zaden.

Amandelen kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de verste amandelen gratis in huis!Handige bronnen