Is broccoli gezond? Wij zochten het voor je uit.

Is broccoli gezondBroccoli staat bij veel mensen al bekend als een gezond product. Het is en heeft de uitstraling van een échte groente en is daarnaast eenvoudig te combineren met andere gezonde etenswaren. Broccoli is een gezonde keuze, maar waarom eigenlijk? In dit artikel bespreken we de gezonde voordelen, de voedingswaarde, de manieren om broccoli te bereiden, een paar fijne en eenvoudige gezonde recepten én natuurlijk de veelgestelde vragen rondom broccoli.


Wat is broccoli?

Broccoli (Brassica oleracea con var. botrytis var. cymosa) is de groene groente die eruit ziet als een soort mini-boom. De afgelopen 30 jaar heeft broccoli zich ontwikkeld tot een zeer aanwezig Nederlands product, terwijl het eigenlijk eerst een uitheems gewas was uit Azië. Vervolgens werd het vooral populair in Italië en daarna sprong deze vonk over op de Nederlandse boeren.Waarom is broccoli gezond?

Broccoli staat inmiddels dusdanig bekend als gezond voedingsmiddel dat je bijna zou vergeten waarom eigenlijk! We zijn op onderzoek uitgegaan om de meest realistische claims te kunnen beschrijven.

> Rijk aan vezels

Broccoli is rijk aan vezels, waardoor het bijdraagt aan een betere spijsvertering en verwerking van de suikers in het lichaam.

> Vitamine C

Vitamine C is volop aanwezig in broccoli! Je verwacht het eerder in sinaasappels en andere fruitsoorten, maar 100 gram broccoli levert je meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (114 / 75 mg).

> Calcium

Broccoli is ook gezond vanwege de goede concentratie calcium. Zeker voor mensen die verder geen zuivelproducten consumeren, kan broccoli een belangrijke bron zijn. De calcium is onder andere weer belangrijk voor je botten en tanden.

> Vitamine A bèta-caroteen

Naast vitamine C bevat broccoli ook de belangrijke vitamine A bèta-caroteen. Deze twee vitamines helpen bij het beschermen van je cellen tegen mogelijke schade via bijvoorbeeld UV-straling. Ook de karakteristieke groene kleur komt hier vandaan.

Broccoli is rijk aan voedingsvezels, vitamine C, Calcium en vitamine A bèta-caroteen.

Voedingswaarde van broccoli

Naast de hierboven beschreven voordelen zijn details natuurlijk ook wel handig. Uit de voedingswaardetabel van broccoli is al snel af te leiden dat er een aantal waardes opvallen:

  • Broccoli bevat maar 29 calorieën per 100 gram (voor alle calorieën-tellers!)
  • Broccoli bevat 114 / 75 mg ADH vitamine C per 100 gram
  • Broccoli bevat 105mg / 1000 mg ADH calcium per 100 gram
  • Broccoli bevat 3,5 gram / 30 gram ADH vezels per 100 gram
  • Broccoli bevat nauwelijks vet (0,2 / 100 gram)

ADH = Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Broccoli kopen

Broccoli koken en bereiden

We hebben ontdekt dat ongeveer 10,000 mensen per maand op zoek zijn naar informatie rondom broccoli koken. Graag zorgen we dan ook voor een korte handleiding die eenvoudig te gebruiken is gedurende het bereiden / koken van de broccoli.

> Bereidingswijze: broccoli koken

Broccoli koken gaat eigenlijk het beste wanneer je deze kookt / stoomt in een klein laagje water. Hierdoor blijft meer smaak en kleur behouden en de broccoli heeft wat meer bite.

Kooktijd broccoli: 3-5 minuten.

> Stappenplan broccoli stomen:

  1. Spoel de broccoli af
  2. Snijd deze in aantal kleinere boompjes (zelfs de stam is best goed te eten in kleine stukjes!)
  3. Zet de broccoli in een pan met een laagje water (2-3cm) op het vuur en laat de deksel van de pan op een kiertje staan om de stoom eruit te laten.
  4. Kijk na 3 minuten of je met een vork ongeforceerd in de broccoli kunt prikken, zo niet, herhaal het prikproces om de minuut. Bij twijfel kun je ook altijd even proeven natuurlijk.

Gezonde recepten met broccoli

Na het consumeren van deze informatie wordt het tijd voor het consumeren van de broccoli, dus op naar een aantal gezonde recepten met broccoli!

Veelgestelde vragen over broccoli

Broccoli is een populair voedingsmiddel, dus daar komen vanzelfsprekend veel vragen uit voort. We zullen hieronder de meest voorkomende vragen behandelen.

> Hoe kan ik broccoli bewaren?

Broccoli bewaren (het liefst luchtdicht, in folie bijvoorbeeld, verpakt) gaat prima in de koelkast. Na 5 dagen is het vaak beter om de broccoli op te eten of in te vriezen.

> Hoe kan ik broccoli invriezen?

Ook broccoli invriezen is eigenlijk vrij simpel en kan de bewaartijd met ongeveer een jaar verlengen. Het invriezen van broccoli kun je het beste doen door deze eerst te blancheren, in te pakken in een plastic zakje en te bewaren bij -18 graden. Waarschijnlijk zal er wel altijd wat smaakverlies optreden na verloop van tijd, zoals wel vaker bij het invriezen van producten.

Lees hier alles over diepvriesgroenten.

> Kan ik broccoli rauw eten?

Zeker! Er zijn een aantal goede bronnen beschikbaar die zelfs aangeven dat rauwe broccoli meer van zijn voedingswaarde overdraagt dan gekookte broccoli. De smaak is natuurlijk wel even een ander verhaal, maar het rauw eten van broccoli kan in ieder geval zonder problemen.

Brocolli kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste broccoli gratis in huis!

Handige bronnen