Hoeveel liter water moet je per dag drinken? Bereken het zelf!

Hoeveel water drinken berekenenWater is de bron voor leven. Voldoende water drinken is dus erg belangrijk voor ons om goed te functioneren. Bij een volwassen persoon bestaat het lichaam er dan ook voor ±60% uit. Velen van ons vragen zich dan ook af hoeveel water je dan nodig hebt? Wat is nou de juiste hoeveelheid? Tellen andere dranken ook voor je waterinname? Waarom is het nou zo gezond? Kan je ook te veel water drinken? Is het goed voor je huid? Geen zorgen, we beantwoorden al je vragen.


Hoeveel liter water per dag berekenen

Door de dag heen verliezen we veel water door onder andere ademen, zweten of urineren. Om je waterniveau op balans te houden moet je dus voldoende water binnenkrijgen. Je kunt voor jezelf berekenen hoeveel water je op een dag binnen zou moeten krijgen. Dit is natuurlijk een indicatie en hangt af van meerdere factoren zoals je leefstijl, lengte, gewicht, het klimaat en de hoeveelheid beweging die je op een dag hebt.Bij warm weer wordt er bijvoorbeeld aangeraden om meer water te drinken omdat je ook meer verliest. Sport je regelmatig? Dan is het handig om een flesje met je mee te nemen omdat je vocht verliest tijdens het zweten. Gemiddeld heeft een volwassen persoon vaak 1,5-2 liter nodig.

Wil je berekenen hoeveel water je (ter indicatie) nodig hebt, dan moet je je lichaamsgewicht vermenigvuldigen met 0,03L (30ml per 1kg lichaamsgewicht).

Bijvoorbeeld: 75 kg = 75 x 0,03 = 2,25 liter

Tellen andere drankjes ook voor mijn waterinname?

Hier is nog veel discussie over. De ene diëtiste rekent drankjes zoals koffie en thee wel mee voor de waterinname en de andere niet. Er wordt aangeraden om voornamelijk water te drinken voor je vochtinname en er geen gewoonte van te maken om sapjes of frisdranken te drinken. De reden hierachter is voornamelijk omdat dit soort drankjes niet gezond voor je zijn en je het eigenlijk drinkt omdat dit lekker is en niet per se goed is tegen dorst. Je lichaam neemt het vocht echter wel gewoon op om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft, maar drinkwater is toch wel de gezondste optie en bevat geen stoffen die slecht voor je zijn.

Je lichaam trekt daarbij dagelijks tot wel 900 milliliter vocht uit eten. Ook dit telt gewoon mee voor je vochtinname.

Waarom is veel water drinken gezond?

Iedereen om ons heen weet dat water drinken goed voor je is, maar waarom eigenlijk? Hier volgt een lijstje met alle voordelen die water voor ons lichaam heeft.

Betere huid

Water zorgt er voor dat de gif- en afvalstoffen in je lichaam weg worden gespoeld. Hierdoor heb je een minder grote kans op onzuiverheden zoals puistjes of mee-eters.

Stoelgang

Door je vochtbalans op pijl te houden zorg je voor een betere spijsvertering. Je lichaam heeft vocht nodig voor dit proces om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Is je vochtbalans te laag, dan kan dit bijvoorbeeld leiden tot obstipatie.

Voorkomt hoofdpijn en vermoeidheid

Hoofdpijn en vermoeidheid zijn twee van de meest voorkomende symptomen bij dehydratatie, oftewel uitdroging. Na een nachtje uit gaan zal je merken dat water toch wel erg verfrissend kan zijn en je de hoofdpijn al een stuk minder voelt. Wist je dat 2% uitdroging er al voor zorgt dat je lichaam minder goed presteert?

Dorstlessend

Water is de beste optie om je dorst te lessen en bevat ook nog eens geen calorieën.

Verbeterde concentratie en alertheid

Je hersenen bestaan voor 90% uit vocht. Als dit percentage terugloopt krijg je niet alleen last van hoofdpijn, maar het verslechtert ook je denkvermogen en concentratie. Het is dus belangrijk om dit op peil te houden.

Veel water drinken leidt tot een verbeterde huid, stoelgang en concentratie, voorkomt hoofdpijn en werkt dorstlessend.

Tools om altijd goed gehydrateerd te blijven


Kan veel water drinken ook slecht voor je zijn?

De hoeveelheid vocht die een persoon nodig heeft verschilt. Zoals al eerder is vermeld heeft dit onder andere te maken met hoeveel je zweet, in wat voor klimaat je leeft, je gewicht, of je ziek bent, of alcohol hebt gedronken en hoeveel je op een dag beweegt. Daarnaast hoeven vrouwen ook minder te drinken dan mannen om hun vochtbalans op peil te houden. Bij vrouwen wordt aanbevolen om 1,5-2 liter water te drinken terwijl mannen 2-2,5 liter nodig hebben. Zodra je dit overschrijdt is dat niet direct een probleem.

Drink je 3 liter op een dag omdat je daar behoefte aan hebt, dan kan dat geen kwaad. Het kan wel gevaarlijk worden als je in een korte tijd te veel water binnen krijgt, denk dan aan 3 liter binnen een uur. Dit kan lijden tot een watervergiftiging, omdat de natriumconcentratie in je lichaam daalt en je nieren niet snel genoeg het vocht kunnen afvoeren. Als je rustig drinkt merk je dat je dorst na 1 tot 2 glazen water al gelest is.

Hoeveel liter water is dodelijk?

Gezonde nieren kunnen gemiddeld zo’n 8 tot 10 liter vocht per dag afvoeren. Zodra je dus meer dan dit drinkt of in een korte tijd te veel binnen krijgt, dan kan er watervergiftiging  ontstaan en zorgt soms zelfs tot de dood. Doordat je nieren niet al het vocht af kan afvoeren, stroomt het water met je bloed mee naar je hersenen. Als gevolg hierop gaan de de cellen in je hersenen opzwellen, waardoor je een verhoogde druk in de schedel zal voelen. Dit kan uiteindelijk infarcten en leiden tot de dood. Symptomen die je krijgt bij te veel drinken zijn:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid en/of braken
  • Hoofdpijn
  • Spierkrampen
  • Verminderd bewustzijn
  • Piepende ademhaling
  • Hartritmestoornissen
  • Stuipen en coma

Veel water drinken voor een gezonde huid

Je zal wel vaak gehoord hebben dat water drinken goed is voor je huid en dat klopt. Water zorgt ervoor dat je lichaam gif- en afvalstoffen uitscheidt en je lichaam gezond houdt. Het hoeft echter niet te betekenen dat dit bij iedereen zal werken. Het zal er namelijk niet direct voor zorgen dat de puisten op je gezicht verdwijnen en je langer een jongere huid blijft houden. Bekijk hier onze top-3 supplementen tegen acne.

Je lichaam zal er allereerst voor zorgen dat het vocht dat je binnen krijgt eerst naar de plekken in je lichaam gaan die het echt nodig hebben. Pas daarna zal het zaken verrichten als het hydrateren en laten glimmen van de huid. Helaas is het geen wondermiddel en heeft je huid soms wat meer verzorging nodig dan alleen veel water drinken. Denk bijvoorbeeld aan je voedingspatroon, je hormonen en het schoonmaken van je huid.

Water scheidt gif- en afvalstoffen uit het lichaam en is mede daardoor goed voor de huid.

Hoeveel water moet je drinken om af te vallen

We krijgen weleens de vraag hoeveel water je moet drinken om af te vallen. Jammer genoeg is dit voor een groot deel een fabel. Water drinken zorgt er niet voor dat je je kilo’s kwijtraakt. Wel kan het helpen met minder calorieën binnen krijgen als je jouw dagelijkse glaasje cola laat staan voor een verfrissende glas met water.

Verder wordt er beweert dat water kan helpen met afvallen als je 1 tot 2 glazen water drinkt voordat je gaat eten, zodat je sneller vol raakt en dus minder eet. Er is tot op de dag van vandaag geen bewijs dat water je laat afvallen. Toch moet je te allen tijde genoeg water drinken. Het zorgt er dan misschien niet direct voor dat je erdoor afvalt, maar het heeft wel genoeg andere voordelen voor je lichaam.

Shop

Voor 22:00 uur besteld = morgen in huis!


Handige bronnen