Goji bessen gezond, superfood en vol oerkracht?

Goji bessen voordelen nadelenGoji bessen zijn een veelgenoemde bes in de superfood-hype, aangezien goji bessen in verband worden gebracht met allerlei gezonde voordelen. De producten hebben relatief een sterke voedingswaarde en het is dus erg interessant om te onderzoeken waar deze claims op gebaseerd zijn.


Definitie goji bessen

De rode goji vruchten zijn afkomstig van de boksdoorn (Lycium barbarum) een plant uit de nachtschadefamilie, en worden commercieel geteeld onder de naam ‘goji bessen’.

Wanneer we het hebben over goji bessen, doelen we vaak op gedroogde goji bessen, aangezien dit de vruchten zijn die het meest gebruikt worden om te eten. Ook is de goji bes te vinden onder de naam “Chinese wolfberry”, waarvan de oorsprong onbekend is. De boksdoorn zelf is ook afkomstig uit Oost-Azië.Waarom zijn goji bessen gezond?

Goji bessen lijken uit veel recente berichten op zijn minst dubieus te zijn. Het is dan ook erg interessant om te kijken waarom goji bessen gezond (en ongezond) kunnen zijn. We onderzoeken de gezondheidsvoordelen en kijken naar de disclaimers:

  • Goji bessen zijn rijk beladen met krachtige antioxidanten. Dit minimaliseert de schade van vrije radicalen, die op hun beurt weer cellen beschadigen.
  • De goji bes bevat een goede dosis vitamine A, waardoor het eten van goji bessen positief bij kan dragen aan de huid en het immuunsysteem.
  • Tevens bevat deze bes de pro-vitamine A bètacaroteen. Deze stof helpt bij de productie van vitamine A en zorgt voor bescherming tegen UV-straling.
  • De Chinese wolfberry is rijk aan vitamine C (88mg per 100 gram / 100% ADH). Ook bevatten goji bessen 15x zoveel ijzer dan spinazie en zijn ook rijk aan allerlei andere handige mineralen, zoals calcium. Wel eet je natuurlijk lang niet zoveel goji bessen als je spinazie doet.
  • De vruchten uit Oost-Azië bevatten alle belangrijke aminozuren en een relatief hoge concentratie eiwitten.

Goji bessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamine A, vitamine C en aminozuren.

De beste goji bessen van dit moment

Waarom zijn goji bessen ‘ongezond’?

Producten zoals goji bessen zijn qua voedingswaarde op sommige gebieden wellicht bovengemiddeld, maar door de hele superfood-hype eromheen, worden ze ongezond. Waarom dan, vraag je jezelf af?

De mentale impact die de reclamecampagnes rondom de dure goji bessen en andere superfoods teweeg brengen over het vinden van dit nieuwe ‘wondermiddel’ voor eeuwige jeugd en het genezen van diabetes enzovoort is natuurlijk onzin. Ook worden traditionele ‘superfoods’ die al jaren in onze schappen liggen, zoals kikkererwtenen broccoli, tekort gedaan. Neem de claims rondom het verminderen van risico’s op kanker e.d. altijd met een flinke korrel zout en gebruik een product met mate als onderdeel van een allround afwisselend voedingspatroon.

Voedingswaarde van goji bessen

Omdat de Voedingswaardetabel nog (steeds) geen overzicht heeft gemaakt van de voedingswaarde van deze bes, verwijzen we je naar deze website voor de volledige voedingswaarde. De voedingswaarde omvat in ieder geval allerlei mineralen en vitamines zoals:

  • Een goede dosis ijzer (9mg / 100 gram / 100% ADH)
  • Riboflavine (vitamine B2) (1,3mg / 100 gram / 100% ADH)
  • 370 calorieën per 100 gram

Gezonde recepten met goji bessen

Appelmuesli met goji bessenVoor sommige mensen zullen goji bessen als spannende exotische vruchten pas net uit de lucht zijn komen vallen. Vandaar dat we dit artikel ook voorzien van enkele handige recepten met goji bessen!

 Zijn goji bessen giftig en/of gevaarlijk?

Vanwege een bepaalde dosis atropine in goji bessen, zijn er discussies geweest over het feit of goji bessen giftig en gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Een klein onderzoek wijst echter uit dat dit beslist niet het geval is, aangezien de dosis bij langer na niet in de buurt komt van gevaarlijk giftig. Echter kan teveel van het goede altijd zorgen voor bepaalde risico’s, dus lees voor de zekerheid ook deze bronnen over goji bessen met mate eten, en andere producten uit de nachtschade familie. Ook zijn er recente berichten die aansturen op ongezonde bijwerkingen.

Goji bessen kopen

Goji bessen kopen? Voor 22:00 besteld, morgen in huis!

Handige Bronnen