Diepvriesgroenten gezond? Alles wat je MOET weten

Diepvriesgroenten gezondDagelijks eten heel wat mensen diepvriesgroenten. Dit lijkt misschien een gezonde stap om te maken, maar is dit wel zo? In dit artikel laten we je alles zien over de invloed van diepvriesgroente op je gezondheid. Zo weet je precies of of het verstandig is om diepvriesgroente wel of niet te verwerken in je dagelijkse voedingspatroon.

 


Waarom zijn diepvriesgroenten gezond?

Sommige mensen zijn bang dat diepvriesgroenten door het invriezen hun voedingswaarde zullen verliezen. Er zijn zelfs mensen die denken dat de groenten dagenlang op een krat liggen om vervolgens te worden ingevroren.  Dit klopt echter niet helemaal. Het goede nieuws is namelijk dat de groenten worden geoogst en vervolgens onmiddellijk worden bevroren. Op deze manier wordt de voedingswaarde van de groenten behouden.Groenten invriezen na de oogst

De meeste bedrijven vriezen hun groenten binnen een paar uur nadat ze zijn geoogst. Groenten die bestemd zijn om in te vriezen, worden geoogst op het moment dat hun versheid en voedingswaarde optimaal zijn. Kort na de oogst worden deze groenten geblancheerd: een kooktechniek die gedeeltelijk wordt gebruikt om voedsel te koken om het vervolgens in te vriezen.  Hierdoor blijft de voedingswaarde hetzelfde als bij de verse producten. Het zorgt er alleen voor dat de bacteriën worden gedood. Niets om je zorgen over te maken dus!

Door de afwezigheid van bacteriën en chemische bestrijdingsmiddelen kun je diepvriesgroenten zelfs gezonder noemen dan verse groenten.

Welke groenten kan je invriezen?

Je kunt vrijwel alle soorten fruit en groente invriezen. Citrusvruchten zijn slechts goed voor ongeveer 3 maanden bij het invriezen, maar alle andere soorten fruit en groente zijn ruim 8 tot 12 maanden houdbaar in de vriezer. Om de levensduur van de groente of het fruit in de diepvries te verlengen, raden we je aan om een vacuümzakje te gebruiken bij het invriezen. Hierdoor zal de groente beter en langer houdbaar zal blijven.

Welke groenten kan je niet invriezen?

  • Selderij
  • Waterkers
  • Andijvie
  • Sla
  • Kool
  • Komkommers
  • Radijs

Handige tools voor groenten


Diepvriesgroenten invriezen zonder blancheren

Sommige groenten kunnen rauw worden ingevroren, maar de meeste groenten hebben baat bij een snelle blanche voor het invriezen. Door de groenten in kokend water te dompelen, worden de enzymen die de verkleuring veroorzaken uit de groente gehaald. Zorg er wel voor dat je jouw groenten onmiddellijk na het koken in een ijsbadje stopt om ze af te laten koelen. Doe je dit niet, dan zal je te maken kunnen krijgen met scheurtjes in de groente. Uien en paprika’s kunnen wel rauw worden ingevroren. Alle andere groenten moeten worden geblancheerd of volledig worden gekookt voordat je ze kunt invriezen.

Gekookte of gegrilde groente invriezen?

Groenten zoals courgette, gele pompoen, paprika’s en uien kunnen na het grillen worden ingevroren om op een later tijdstip te worden gegeten. Terwijl gekookte groenten na het ontdooien meestal doorweekt zijn, is het eenvoudig om ze in de oven te gooien om ze krokant te maken. Laat de groenten afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de vriezer stopt. Het handigste is om plastic zakjes te gebruiken. Hoe meer lucht je uit de zakken kunt halen, hoe beter voor de groente. Gegrilde groenten zijn meestal 9 tot 14 maanden houdbaar in de vriezer, afhankelijk van hoeveel lucht je uit de zak hebt kunnen halen.  Wij raden daarom aan om speciale vacuümzakken te gebruiken.

Diepvriesgroenten in de airfryer?

Je kunt gemakkelijk verse of diepvriesgroenten in de airfryer klaarmaken. Het koken uit bevroren groenten kost wat meer tijd (20 minuten), omdat je ze nog moet ontdooien. We geven je een aantal tips voor het klaarmaken van diepvriesgroenten in de airfryer:

1. Hoge temperatuur

Ten eerste is het verstandig om de groente klaar te maken op een hoge temperatuur. Hierdoor hebben de groenten niet veel kans om doorweekt te worden van het vocht.

2. Olijfolie

Gebruik op de tweede plaats olijfolie om je groenten gelijkmatig in te smeren voordat je de groenten in de vriezer stopt. Dit zorgt ervoor dat de groente gelijk zal bevriezen.

3. Extra kruiden

Vergeet niet dat je bij het klaarmaken van groente in de airfryer mogelijk wat kruiden onderin de airfryer verliest. Gebruik dus wat meer kruiden dan je normaal zou doen.

Airfy diepvriesgroenten op een hoge temperatuur, gebruik olijfolie en voeg extra kruiden toe.

Conclusie

Het mag dus duidelijk zijn dat diepvriesgroenten niet slechter zijn dan normale rauwe groente. Sterker nog, door de afwezigheid van bacteriën kun je diepvriesgroenten zelfs gezonder te noemen. Door de groente te blancheren zal je ervoor zorgen dat je ze optimaal in de vriezer kunt bewaren. Sommige groente, waaronder paprika en ui, hoeven niet geblancheerd te worden. Diepvriesgroenten zijn een handige manier om in één keer alle soorten groente in huis te hebben. Zo kan ook jij heerlijke en voedzame maaltijden klaarmaken, zonder bang te zijn voor het verlies aan voedingsstoffen.

Tools voor groenten kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen gratis in huis!


Handige bronnen

Image Map