Chiazaad: gezond, krachtig én superfood

Chiazaad gezond, krachtig en superfoodChiazaad is een belangrijk onderdeel van de superfood-hype en in dit artikel lichten we de meest belangrijke onderdelen toe: gezondheid, recepten en bijwerkingen. Je komt er snel genoeg achter waarom chiazaad gezond is en hoe je het kunt integreren in je (dagelijkse) eetpatroon.

 


Definitie: Wat is chiazaad?

Net als veel van de andere superfoods, is chiazaad afkomstig uit de exotische landen van Zuid-Amerika / Mexico. Geboren worden de zaadjes onder hoede van de Chiaplant (Salvia hispanica) waar ze vervolgens ontpoppen tot heerlijke lekkernijen voor de Azteken, en tegenwoordig ook voor onze westerse cultuur.Waarom is chiazaad gezond?

De belangrijkste vraag die wij als Spierbouwers voor je willen beantwoorden, is natuurlijk de vraag waarom chiazaad gezond is. Hieronder hebben we de belangrijkste gezonde voordelen voor je uiteengezet:

Gezonde voedingswaarde

Chiazaad is relatief gezond vanwege zijn enorme voedingswaarde. 28 gram chiazaad zorgt al voor 9% ADH* eiwitten, 13% ADH gezonde vetten en een enorme boost aan vezels: 42% ADH! *Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

Chia zaden zitten vol met omega-3

Wist je dat veel Nederlanders een tekort hebben aan omega-3? Dat komt onder andere omdat ons lichaam zelf geen omega-3 kan aanmaken en we het dus uit voedsel moeten halen. 28 gram chiazaad (mini-handje) bevat maar liefst 4915 mg omega-3 en dat is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Antioxidanten

Chiazaad zorgt via een flinke lading antioxidanten voor het bestrijden van vrije radicalen, wat met mate een positieve bijdrage heeft. Er wordt veel onderzoek gedaan naar antioxidanten en de invloed richting kanker en veroudering. Erg interessant!

De beste chiazaad van dit moment

Verzadiging

Een gek voordeel wellicht, maar je voelt je via de combinatie van eiwitten en vezels in chia zaden, langere tijd goed vol. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om je honger te stillen met kleine snacks.

Calcium

Het mineraal calcium is rijkelijk aanwezig in chiazaad, waardoor het een bijdrage levert aan de kracht van je botten en tanden! Daarnaast is calcium ook nog eens goed voor de spieren en de werking van het zenuwstelsel.

Eiwitten

100 gram chiazaad bevat bijna 20 gram eiwit. We adviseren dan ook om dagelijks een handje vol noten en zaden te eten. Niet alleen erg gezond, maar ook heel rijk in eiwit.

Chiazaad is rijk aan voedingsvezels, omega-3, antioxidanten, calcium en eiwitten.

Voedingswaarde van chiazaad

Voedingswaarde is niet alleen belangrijk om de de gezondheidswaarde te bepalen, maar ook om chiazaad in je dieet te verwerken. Chiazaad bevat ongeveer 472 calorieën(kcal) per 100 gram. Veel zou je zeggen? Wellicht, maar je zult chia zaden ook niet in dusdanige hoeveelheden naar binnen werken. Benieuwd naar de precieze hoeveelheden van de bovenstaande voordelen? Bekijk dan hier de totale voedingswaarde van chiazaad:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiazaad bevat gemiddeld 472 calorieën per 100 gram.

Gezonde recepten met chiazaad

Chiazaad eten, maar je weet nog niet hoe? Check dan hieronder een aantal heerlijke recepten om chiazaad in jouw (dagelijkse) eetpatroon te verwerken:

Wat zijn de bijwerkingen van chia zaden?

Er is veel positieve informatie te vinden rondom chiazaad als superfood, maar het is natuurlijk ook goed om rekening te houden met eventuele bijwerkingen.

Er wordt gesproken over diverse nadelen, waaronder de bloedverdunnende werking, maar ook het ontbreken van bijwerkingen überhaupt: positief of negatief. Tevens wordt er ook de terechte raad gegeven door de Energieke Vrouwen Academie, dat je naar je eigen lichaam moet kijken en je bewust moet zijn van de reacties die worden opgeroepen in je lichaam. Alles met mate en op maat dus!

Chiazaad kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste chiazaad gratis in huis!

Handige bronnen