Welke vitamine D is het beste om te kopen?

Welke vitamine D is het besteDat vitamine D goed voor je is weten we allemaal. Bij het kopen van een vitamine D supplement heb je de keuze uit vitamine D2 en vitamine D3, maar welke vitamine D is het beste voor jou? In dit artikel brengen we de verschillende types vitamine D in kaart, leggen we uit hoeveel vitamine D je per dag nodig hebt en beschrijven we welke type vitamine D het beste is voor jouw situatie.

 


Welke vitamine D typen zijn er en wat zijn de verschillen?

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende typen vitamine D te onderscheiden zijn. Je hebt op de eerste plaats Vitamine D2 (ergocalciferol). Dit wordt natuurlijk geproduceerd door planten, met name door wilde paddenstoelen te kweken met ultraviolet licht of zonlicht. Daarnaast is er ook nog Vitamine D3 (cholecalciferol). Deze vitamine wordt aangemaakt door onze huid wanneer we worden blootgesteld aan voldoende zonlicht. Dierlijke producten zoals vis, vlees, eieren en zuivel en een natuurlijke schimmels bevatten van nature ook dit type vitamine D.Is vitamine D3 beter dan vitamine D2?

Het is bewezen dat vitamine D3 beter door het lichaam wordt opgenomen dan vitamine D2.  Vitamine D3 is de biologisch actieve vorm van de vitamine die in ons lichaam en in dieren voorkomt. Wanneer het zonlicht onze huid raakt, zet een reactief proces cholesterol om in Vitamine D3. Studies hebben aangetoond dat het Vitamine D3 is wat het niveau van Vitamine D in ons lichaam op peil houdt. Het is belangrijk om op te merken dat voedingsbronnen van Vitamine D3 alleen te vinden zijn in dierlijke producten. Met name vette vis (zalm, paling, haring, makreel en forel) is een goede bron van vitamine D3. Als je veganist bent, moet je dus echt je dieet aanvullen met Vitamine D3.

Hoeveel vitamine D hebben we gemiddeld per dag nodig?

Je kan misschien al raden dat veel Nederlanders een vitamine-D tekort hebben vanwege ons klimaat. Vooral in de winter heeft bijna iedereen een tekort in Nederland. Volwassenen hebben elke dag 600 IE vitamine D nodig. Dit is ruim 800 IE als je ouder bent dan 70 jaar. IE staat voor Internationale Eenheden. Vitamine D wordt ook wel uitgedrukt in µg of mcg (microgram). 400 IE komt overeen met 10 µg/mcg.

Volwassenen hebben dagelijks 600 IE / 10 µg/mcg vitamine D nodig.

> Vitamine D uit zonlicht, voeding of supplementen

De vitamine D die we binnenkrijgen kan afkomstig kunnen zijn van zonlicht, voeding of supplementen. Heel weinig voedingsmiddelen hebben genoeg vitamine D om de aanbevolen dagelijkse inname te bereiken. Ook is de zon niet altijd betrouwbaar. Mannen en vrouwen die afhankelijk zijn van het verkrijgen van vitamine D door middel van enkel een dieet komen gemiddeld tot de 288 IE per dag. Een glas melk geeft je bijvoorbeeld maar 100 IE. Dit is een zesde van de hoeveelheid die veel volwassenen dagelijks nodig hebben.

Beste vitamine D supplementen van dit moment

Welke vitamine D voor zwangere vrouwen?

Een baby krijgt relatief weinig vitamine D binnen via borstvoeding. Daarom is het van belang dat je als vrouw zijnde voldoende vitamine D binnenkrijgt tijdens de zwangerschap. Minimaal 10µg (400 IE ) vitamine D per dag wordt aanbevolen. Het makkelijkste om hier aan te komen is door de individuele vitamine D3 10µg-tabletten in te nemen.

> Verklein kans op aangeboren afwijkingen

Een goed zwangerschapsondersteunend supplementcombinatie is foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur ondersteunt de natuurlijke groei van de baby en verkleint de kans op afwijkingen. Het nemen van speciaal voor zwangere vrouwen samengestelde supplementen zorgt ervoor dat je niet het risico loopt om te veel vitamine A op te nemen. Teveel vitamine A verhoogt namelijk de kans op aangeboren afwijkingen.

Welke vitamine D voor kinderen en baby’s?

Onderzoek wijst uit dat kinderen met een vitamine D tekort minder buitenspelen, minder vaak naar school fietsen en ongezonder eten. Vooral kinderen van een half jaar tot 2 jaar zijn gevoelig voor een tekort. De Gezondheidsraad (GR) adviseert kinderen tot een leeftijd van 4 jaar oud dagelijks 10 microgram vitamine D extra te geven.

Ook kinderen en baby’s hebben vitamine D nodig voor een goede ontwikkeling.

> Vitamine D-druppels

Vitamine D-druppels zijn over het algemeen de beste keuze om je kinderen en baby’s hun vitamine D-supplement te laten innemen. Dankzij de juiste Vitamine D3 druppels zorg je voor een perfecte dosis vitamine D3 voor kinderen van 6 maanden tot 5 jaar. De meeste druppels zijn geur- en smaakvrij. Dit maakt het dus mogelijk om het te mengen door de drankjes en het eten van je zoon of dochter. Je kunt het ook gewoon op hun tong laten vallen. Dit moet je kind natuurlijk wel toestaan.

Welke vitamine D voor ouderen?

De aanbeveling van de overheid is nog altijd een minimum van 10µg (400 IE ) vitamine D per dag voor kwetsbare groepen, zoals 65-plussers. 800 IE wordt aanbevolen voor ouderen vanaf 70 jaar. Het wordt aangeraden om als oudere het hele jaar door deze supplementen te nemen. Door te supplementeren met vitamine D ben je in staat om geen last meer te hebben van een vitamine D tekort. Mocht je geen tabletten kunnen slikken, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale druppels voor volwassenen.

Welke vitamine D voor vegetariërs?

Capsules zijn wat de meeste mensen zich voorstellen als ze denken aan vitaminesupplementen. Helaas bevatten veel vitamine D-tabletten en -capsules een niet-veganistische bron van vitamine D3. Dit is bijvoorbeeld schapen lanoline of visolie. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een vitamine D-spray. Vitamine D-sprays werken ongelooflijk snel, omdat ze het spijsverteringsstelsel omzeilen en vitamine D rechtstreeks in de bloedbaan afgeven. Dit maakt het mogelijk om alsnog de juiste hoeveelheden vitamine D binnen te krijgen. Zo krijg je als vegetariër niet meer te maken met tekorten.

Welke vitamine D wordt vergoed?

Vanaf 1 januari 2019 krijg je enkele medicijnen en supplementen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt onder andere diverse vitamine D tabletten, calcium en tabletten die een combinatie van vitamine D en calcium bevatten. Alle combi-preparaten van calcium met vitamine D worden nog wel vergoed door de basisverzekering. Het is dus alleen zo dat het merk Kalcipos van de markt verdwijnt. Je apotheker zal je hier uiteraard van op de hoogte houden wanneer je jouw bestelling komt ophalen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten bij het het kopen van de beste vitamine D voor jou. Ook weet je wat de verschillen zijn tussen de verschillende vitamine D typen en hoeveel vitamine D je per dag nodig hebt. Als jij tot de groep mensen behoort die niet voldoende vitamine D binnenkrijgt via voeding (dit is het merendeel van de mensen), dan is het verstandig om een supplement te nemen ter aanvulling van je dieet.

Vitamine D kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste vitamine D gratis in huis!


Handige bronnen