5 Voor- en nadelen van aankomen met Weight Gainers

Weight gainer voordelen en nadelen

Wat is een weight gainer? Een weight gainer is een calorierijke shake en heeft als doel om gewichtstoename, in het bijzonder spiermassa, te stimuleren. De algemene samenstelling van een weight gainer bestaat uit een hoge dosering koolhydraten, veel eiwitten en weinig vetten. Daarnaast bevat het nog een aantal toegevoegde vitamines en mineralen. Een weight gainer shake levert gemiddeld 700 tot 1500 calorieën op.


Wat zijn de voordelen van een weight gainer?

> 1. Hoog in calorieën

Het belangrijkste voordeel van een weight gainer is dat ze zeer hoog in calorieën zijn. De weight gainer van het bekende merk ‘Mammoth’ levert bijvoorbeeld 1250 calorieën op per dosering. De gemiddelde voedingsbehoefte voor mannen is 2500 kcal per dag. Dag betekent dat je met 1 weight gainer shake al op de helft van je dagelijkse voedingsbehoefte zit. Voor vrouwen is de gemiddelde voedingsbehoefte 2000 kcal per dag. Omdat weight gainers zo calorierijk zijn, maakt het je gemakkelijker om aan je dagelijkse voedingsbehoefte te komen.

Banner

> 2. Makkelijker aankomen

Heb je moeite met aankomen? Dan is een weight gainer ideaal om je dat extra zetje te geven om wél aan te komen. Ben jij iemand die kan eten wat die wilt, maar niet aankomt? Dan kunnen we je scharen onder de zogenaamde ‘hardgainers’. Waarschijnlijk kunnen we je dan ook categoriseren onder het lichaamstype ‘ectomorph’. Ectomorphs hebben lange en dunne ledematen, een snelle stofwisseling, een laag vetpercentage en hebben moeite met aankomen (in spiermassa).

> 3. Eenvoudig calorieën binnenkrijgen

Of je nou een ectomorph bent en moeite hebt met voldoende calorieën binnenkrijgen of moet voldoen aan extreme calorie-eisen, een weight gainer maakt het je gemakkelijk om aan je dagelijkse voedingsbehoefte te voldoen. Een weight gainer shake mix je doorgaans met water of melk en kan je vervolgens wegdrinken. Calorieën drinken is eenmaal makkelijker dan calorieën eten. Een weight gainer shake kan je in een minuut opdrinken. Daarentegen staat een weight gainer van 1250 kcal qua calorieën gelijk aan bijvoorbeeld twee Big Macs en een hamburger van de McDonalds. Chapeau als je dat ook binnen 1 minuut wegkrijgt!

Een weight gainer shake van 1250 calorieen staat gelijk aan twee Big Macs en een hamburger van de McDonalds.

> 4. Ideale samenstelling voor spiergroei

Weight gainers zijn voornamelijk samengesteld uit koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten heb je nodig als energiebron tijdens de training en als energiebron om het herstel te stimuleren. Eiwitten helpen hij het herstel en opbouw van de spieren. Gebruik je een weight gainer zonder te sporten? Pas dan op dat je niet (teveel) in vet aankomt. Het doel van een weight gainer is om aan te komen in spiermassa.

> 5. Creatine en L-glutamine

Een ander voordeel van een weight gainer is dat ze vaak zijn voorzien van creatine en L-glutamine. Creatine is een stof die van nature in de spiercellen voorkomt. Creatine helpt kracht te vergroten, trainingsprestaties te verbeteren en spieren op te bouwen. L-glutamine is het meest voorkomende aminozuur in het bloed en in de spiercellen. De belangrijkste voordelen van L-glutamine voor sporters zijn: minder vermoeidheid, krachtverlies tegengaan en het verminderen van spierpijn.Wat zijn de nadelen van een weight gainer?

> 1. Aankomen in vet

Wanneer je een weight gainer gebruikt zonder te sporten of op een niet goede manier toepast, dan is de kans groot dat je zult aankomen in vet. Wanneer je sport, zullen de extra calorieën die je per dag binnenkrijgt zoveel mogelijk worden gebruikt voor spieropbouw. Als je niet sport, zal je lichaam de extra calorieën volledig opslaan als vetreserves. Heb je ondergewicht en een zeer laag vetpercentage, dan is het geen probleem. Zo niet, pas dan goed op met het gebruik van een weight gainer.

> 2. Zeer hoog in koolhydraten

Weight gainers zijn zeer rijk aan koolhydraten. Echter heeft niet iedereen baat bij zoveel koolhydraten en niet iedereen reageert hier goed op. Koolhydraten, met name de enkelvoudige, komen snel in je bloedbaan terecht waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Als je vaak een hoog bloedsuikerspiegel hebt, dan gaat dat gepaard met gezondheidsrisico’s. Denk aan overgewicht, hart- en vaatziekten, ontstekingen, een verslechterd immuunsysteem en een verhoogd risico op kanker.

> 3. Uitdroging

Wanneer je een weight gainer koopt, bevat deze vaak creatine of cafeïne. Deze ingrediënten los van elkaar zijn prima, maar gebruik ze niet tegelijkertijd. Creatine en cafeïne gecombineerd zorgt voor een verhoogd risico op uitdroging, zelfs als je voldoende water drinkt. Koop je een weight gainer, let er dan dus op dat niet beide ingrediënten er in zitten.

Vermijd een weight gainer die zowel creatine als cafeïne bevat.

> 4. De smaak

Een ander nadeel is dat weight gainers niet bekend staan om hun fantastische smaak. Je neemt geen weight gainer omdat het nou zo lekker is, maar puur functioneel. Mogelijk krijg je moeite met het wegdrinken van de shake vanwege de smaak. Desondanks zijn weight gainers verkrijgbaar in steeds meer verschillende smaken. Wellicht is het handig om eerst een sample uit te proberen voordat je een grote pot aanschaft.

> 5. Geen maaltijdvervanger

Omdat weight gainers worden gedronken komt er geen kauwen aan te pas. Ondanks dat je even vol raakt, geeft het niet hetzelfde gevoel als na het eten van een echte maaltijd. Kauwen is belangrijk voor het gebit, de spijsvertering en een verzadigd gevoel. Tot slot kunnen supplementen, waaronder weight gainers, nooit écht eten vervangen. Een weight gainer is dus ook geen lange termijn oplossing.

Lees ook ons artikel: de 5 beste maaltijdvervangers.

Wanneer moet ik een weight gainer shake drinken?

Een weight gainer kan in principe op alle momenten van de dag gebruikt worden, maar wordt afgeraden om voor het slapen te consumeren. Een weight gainer bevat namelijk zoveel calorieën dat die energie niet effectief ingezet kan worden voor het slapen gaan.

Ochtend: een weight gainer kan je gerust in de ochtend nemen. Het is makkelijk en snel weg te drinken, geeft je direct veel energie voor de rest van de dag en je hebt meteen een groot deel van je calorieën al binnen gekregen. Hierdoor hoef je je ook de rest van de dag  niet constant zorgen te maken over het binnenkrijgen van voldoende calorieën.

Voor of na de training: een weight gainer is ideaal om te gebruiken voor of na de training. De grote hoeveelheid koolhydraten helpen je om een goede work-out neer te zetten en de eiwitten zorgen voor spiergroei- en herstel. Wees niet bang om zoveel calorieën in één keer binnen te krijgen. Voor of na de training is namelijk het ideale moment hiervoor.

Een weight gainer neem je het beste in de ochtend als ontbijt of voor/na de training.

Weight gainer shake zelf maken?

Weight gainers zijn speciaal samengesteld uit ingrediënten en voedingswaarden in de ideale verhouding om spiergroei te stimuleren. Zie je toch af van een weight gainer of wil je zelf een weight gainer shake maken? Bekijk dan eens onze ‘Spierbouwers bulkshake’. Deze shake, die jij zelf ook thuis kunt maken, bestaat uit bijna 900 calorieën en helpt je bij het aankomen in spiermassa.

Waar weight gainer kopen?

Weight gainers kan je kopen in de bekende winkels, zoals de Action, Kruidvat en Holland & Barrett. Het nadeel van het kopen van een weight gainer in de winkel is dat je ze niet kunt vergelijken met andere weight gainers en geen reviews kunt lezen. Je kunt een weight gainer ook bij verschillende webshops online bestellen of.. gewoon bij ons natuurlijk 😉

Conclusie

Het gebruik van een weight gainer heeft verschillende voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel van een weight gainer is dat het zeer calorierijk is en gewichtstoename stimuleert. Een belangrijk nadeel van aankomen met weight gainers is dat het geen permanente maaltijdvervanger is en dat je mogelijk gaat aankomen in vet. Na het lezen van dit artikel kan jij voor jezelf bepalen of een weight gainer wel of niet van toegevoegde waarde is voor jou.

Handige bronnen

Shop

Voor 22:00 uur besteld = morgen in huis!

42
Yes
None
1
1000000
Naam...
/voeding/shakes/aankomen-weight-gainer-voordelen-nadelen/
Thumbnail
Mammoth 2500
26,90
Mammoth 2500 Image

Mammoth 2500, 2277 gram.

Serious Mass
29,90
Serious Mass Image

Serious Mass, 2724 gram.

Mammoth 2500 Image
Mammoth 2500
Mammoth 2500, 2277 gram.
26,90
Serious Mass Image
Serious Mass
Serious Mass, 2724 gram.
29,90

Dit vind je ook interessant