Intermittent fasting: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Intermittent Fasting3Als het aankomt op zowel spieropbouw als vetverlies zijn er tientallen soorten methodes en technieken die je kunt gebruiken om jouw doelen te behalen. Eén van de methodes die vandaag de dag nog altijd ontzettend populair is, is intermittent fasting. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze methode? Na het lezen van dit artikel weet je alles over intermittent fasting!

 


Wat is intermittent fasting

Je kunt het ook wel aan de naam zien, intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Met intermittent fasting eet je voor een bepaalde periode op een dag niets (bijvoorbeeld 16 uur) en kom je in de vastenperiode terecht, om vervolgens in de eetperiode (bijvoorbeeld 8 uur) weer voedingsstoffen binnen te krijgen. Intermittent fasting is zomaar niet een hack om af te vallen of spieren op te bouwen, het is een levensstijl. Het vraagt ​​het lichaam om veel efficiënter en zelfbeschermend te zijn.



Intermittent fasting schema’s

Wanneer je ook kennis wilt maken met intermittent fasting, zal je heel wat verschillende soorten schema’s vinden die je kunt gebruiken. Deze schema’s verschillen in de periode dat je wel en niet mag eten. We kunnen een onderscheid maken in de volgende soorten schema’s:

  • 16/8 schema – De meest bekende en gebruikte schema. Bij dit schema eet je gedurende 16 uur op een dag niets om vervolgens in 8 uur tijd jouw voeding te eten. Je eet bijvoorbeeld tussen 12:00 – 20:00 en vast tussen 20:00 en 12:00 uur.
  • 18/6 schema – Dit schema hanteert een vastenperiode van 18 uur lang met een duur van 6 uur om te eten.
  • 20/4 schema – Ook wel bekend als het warrior-dieet. Met de 20 uur per dag vasten zit je voor een lange tijd in de fasting en vetbrandingsmodus.
  • 5/2 schema – Bij dit schema eet je voor 5 dagen lang normaal en voor 2 dagen lang eet je gelimiteerd (maximaal 500 calorieën). Omdat je 5 dagen ‘normaal’ eet, kunnen we eigenlijk niet spreken van intermittent fasting.
  • One meal a day – Met dit dieet eet je één keer per dag waarbij je in één maaltijd al je calorieën binnenkrijgt. Dit schema is niet voor iedereen weggelegd.

De meest gebruikte intermittent fasting schema is de 16/8 schema, waarbij je 16 uur fast en 8 uur eet.

De belangrijkste 5 voordelen van intermittent fasting

Er zitten aanzienlijk veel voordelen aan het toepassen van intermittent fasting. We hebben de vijf belangrijkste voordelen (voor sporters) op een  rijtje gezet:

  1. Verhoog de ‘human growht hormone’ tot wel 5 keer

Één van de belangrijkste voordelen van intermittent fasting voor sporters is dat dat ons menselijke groeihormoon tot wel 5 keer wordt verhoogt. Een groei van het menselijke groeihormoon bevordert niet alleen spiergroei, maar ook vetverlies. Intermittent fasting is dus niet alleen geschikt om af te vallen, maar ook om spieren op te bouwen.

  1. Snel afvallen en buikvet kwijtraken

Voor mensen die willen afvallen is intermittent fasting ideaal. Het blijkt namelijk dat het lichaam in staat is om sneller vet te verbranden nu de insulinespiegel een stuk lager ligt dan gewoonlijk. Dit maakt het mogelijk om in enkele gevallen al binnen een week resultaat te zien. Intermittent fasting verhoogt je metabolisme met 4 tot 14%, waardoor het makkelijker is om calorieën te verbranden en buikvet kwijt te raken.

Handige tools






  1. Goed voor de hersenen en immuunsysteem

Intermittent fasting draag bij aan de gezondheid van de hersenen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat intermittent fasting de neurogenese (groei en ontwikkeling van nieuwe hersencellen) in de hersenen verhoogt. Daarnaast wordt met intermittent fasting het aantal witte bloedcellen verlaagt, wat het immuunsysteem aanspoort om nieuwe witte bloedcellen te produceren. Witte bloedcellen zijn een essentieel onderdeel van het immuunsysteem.

  1. Goed voor de gezondheid

Intermittent fasting kan ook zorgen voor een betere algemene gezondheid. Zo hebben de mensen die intermittent fasting toepassen vaak minder last van hartkwalen, een te hoge bloeddruk en zullen minder snel diabetes type 2 oplopen. Daarnaast helpt intermittent fasting bij cellulaire herstelprocessen en kan het zelfs helpen bij het tegengaan van kanker en Alzheimer.

  1. Leef langer en blijf eeuwig jong

Onderzoek van de de Universiteit van Chicago toont aan dat intermittent fasting de levensduur verlengt. Er zijn bewijzen dat mensen die regelmatig vasten langer en gezonder leven dan mensen die dit niet doen. Daarnaast is intermittent fasting dé truc om ouderdom tegen te gaan. Dit komt omdat intermittent fasting het lichaam stimuleert om weefsels te onderhouden en te herstellen. Het zorgt ervoor dat elk orgaan en cel effectief en efficiënt werkt, wat helpt bij het tegengaan van het verouderingsproces.

Intermittent fasting is goed voor je gezondheid, de hersenen en immuunsysteem, vergroot het groeihormoon, is effectief bij het verliezen van vet en verlangzaamt het ouderdomsproces.

Wat zijn de nadelen van intermittent fasting?

Intermittent fasting vergt veel discipline. Niet iedereen kan het opbrengen om zicht strikt aan de vastenperiode te houden. Intermittent fasting wordt afgeraden wanneer je in de groei bent en bij vrouwen die zwanger zijn. Daarnaast kan het als ongezellig worden ervaren als je niet mee-eet tijdens sociale gebeurtenissen, omdat jij je wilt houden aan je vastenperiode. Je moet vastbesloten zijn, discipline hebben en er vol voor gaan, dan pas zal je de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting ervaren.

Wat gebeurt er met ons lichaam tijdens het vasten?

Om goed in beeld te krijgen wat er met ons lichaam gebeurt wanneer je niet eet, hebben we dit uiteengezet in 5 fases:

  • Fase 1: tegen 12 uur heb je de metabole toestand ‘ketosis’ bereikt. Tijdens de ketosis wordt er vet in je lichaam verbrandt.
  • Fase 2: Tegen 18 uur verkeer je in de vetverbandingsmodus en ontwikkelt het lichaam aanzienlijk veel ketonen.
  • Fase 3: Tegen 24 uur worden steeds meer oude cellen vernieuwd en worden bepaalde eiwitten afgebroken die structureel abnormaal worden (gelinkt aan de ziekte van Alzheimer).
  • Fase 4: Tegen 48 uur is de ‘human growth hormone’ 5 keer hoger dan normaal.
  • Fase 5: Tegen 54 uur is je insuline gedropt tot het laagste punt.

Afvallen en spieropbouw

Intermittent fasting kan goed samengaan met afvallen nu het door de lagere insulineniveau mogelijk is om een stuk sneller af te vallen dan gewoonlijk. Het vet in het lichaam wordt effectiever aangesproken dan met andere soorten schema’s en diëten. Ook voor spieropbouw kan intermittent fasting uitstekend gebruikt worden. Veel bekende fitnessmodellen gebruiken intermittent fasting om zo maximaal in spieren op te bouwen, zonder in vet aan te komen. Dit zorgt er dan ook voor dat je met intermittent fasting het hele jaar door er droog en gespierd uitziet.

Intermittent fasting is zowel effectief bij het afvallen als bij het aankomen in spiermassa.

Wat mag je eten tijdens intermittent fasting

Dit is het mooie van intermittent fasting. Je mag in principe alles eten, zolang je alleen maar eet na de vastenperiode. Op deze manier is het mogelijk om niet strikt te diëten of je calorieën strak bij te houden, wat het een stuk makkelijker maakt om het intermittent fasting vol te houden. Uiteraard adviseren we altijd om te kiezen voor een gezond dieet met een goed balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten (macro’s), maar vergeet ook zeker niet te genieten van al het lekkers op deze wereld 🙂

Shop

Voor 22:00 uur besteld = morgen gratis in huis!


Handige bronnen