Welke optrekstang? Deur vs. Muur vs. Plafond

Welke optrekstang Deur vs Muur vs PlafondWil jij graag een optrekstang voor thuis kopen, maar weet je niet voor welke soort je moet gaan? In dit artikel laten we je zien welke optrekstang voor jou optimaal is: een optrekstang voor aan de deur, muur of plafond. Elke optrekstang heeft zo zijn voor- en nadelen die we zullen bespreken. Na het lezen van dit artikel kan jij bepalen welke optrekstang het beste bij jou past.

 


Optrekstang voor de deur

Bij de aankoop van een optrekstang voor de deur kun je kiezen tussen een groot aantal modellen. Het verschil tussen de stangen is terug te vinden in de manier waarop je hem vastmaakt. De één kan aan de deur worden geplaatst, de ander in het kozijn. Het grootste voordeel is dat ze normaal gesproken niet gemonteerd worden in de muur zelf. Na de training kun je de optrekstang eenvoudig van de deur afhalen en  weer opbergen. Dit in tegenstelling tot de stangen voor aan het plafond of aan de muur. Toch zijn er ook optrekstangen te vinden die je wel weer in het deurkozijn moet schroeven. Het deurkozijn wordt hierbij niet beschadigd. Deze manier van monteren zorgt er echter ook voor dat de stangen niet super stevig vastzitten.> Voor- en nadelen optrekstang voor de deur

 • Voordeel: Optrekstangen voor aan de deur zijn zeer scherp geprijsd.
 • Voordeel: Ze nemen relatief weinig ruimte in beslag.
 • Voordeel: Makkelijk op- en af te zetten en verplaatsbaar.
 • Nadeel: Door deze verminderde stevigheid zal je meer kans hebben dat je met de stang naar beneden valt. Hierdoor is het risico op letsel groter nu het deurkozijn instabiel kan zijn.
 • Nadeel: deze stangen zijn niet zo professioneel als de stangen voor op de wand of het plafond. Door de beperkte keuze aan posities aan de stand is het met name voor lange mensen niet echt handig om voor deze soort stang te kiezen.
 • Nadeel: Deze stangen bieden maar een beperkte bewegingsvrijheid. Ook niet erg handig voor de iets grotere mannen (of vrouwen natuurlijk).

Een optrekstang  voor aan de deur is goedkoop en flexibel, maar kan mogelijk losraken en de deur beschadigen.

Optrekstang voor de muur

Een optrekstang voor de muur is super handig om te gebruiken. Deze modellen worden stevig aan de muur bevestigd, waardoor je de optrekstang niet voor elke training opnieuw hoeft op te hangen. Dit is vooral handig voor de mensen die van plan zijn om hem regelmatig te gebruiken. Nadeel is wel dat het natuurlijk veel ruimte in beslag zal nemen.  Deze optrekstangen kunnen zonder problemen een aardig gewicht aan, mits de optrekstang van goede kwaliteit is. Zorg er bij de montage voor dat hij goed in de muur zit. Anders zal de optrekstang zomaar los kunnen raken van de muur. Als je niet zeker bent of je muur het aankan, dan zouden wij voor een andere optie kiezen. Wij raden alleen bakstenen en betonnen muren aan voor dit type optrekstang.

De beste optrekstangen van dit moment


> Voor- en nadelen optrekstang voor de muur

 • Voordeel: Vergeleken met de optrekstangen voor de deur hebben deze stangen het voordeel dat ze veel meer bewegingsvrijheid bieden voor in huis. Vooral grote mensen zullen hiervan profiteren.
 • Voordeel: Deze optrekstangen kunnen zeer zware gewichten aan. Hierdoor kan je ook gerust extra gewichten gebruiken tijdens je training.
 • Voordeel: Veel gripmogelijkheden en variatiemogelijkheden voor je training.
 • Nadeel: Neemt erg veel ruimte in beslag.
 • Nadeel: Alleen te monteren aan bakstenen en betonnen muren.
 • Nadeel: het kost even tijd om de optrekstang goed te monteren.

Een optrekstang voor aan de muur kan zware gewichten aan en biedt variatiemogelijkheden. Het nadeel is dat ze alleen te monteren zijn aan bakstenen en betonnen muren.

Optrekstang voor het plafond

Een optrekstang voor het plafond geeft je de meeste bewegingsvrijheid van alle mogelijke stangen. Daarnaast zijn deze stangen zijn ook nog eens super sterk en bieden ze maximale stabiliteit. Deze optrekstangen hoeven niet te worden gemonteerd voor iedere training. Echter nemen ze hierdoor dus wel weer veel ruimte in beslag. De montage van een optrekstang aan het plafond is wat ingewikkelder dan de montage aan een muur. Daarnaast zijn niet alle plafonds geschikt voor deze optrekstangen.

> Voor- en nadelen optrekstang aan het plafond

 • Voordeel: Door deze stang zal je de ruimte aan het plafond in gebruik nemen. Deze ruimte gebruik je normaal gesproken toch al niet.
 • Voordeel: De optrekstangen voor aan het plafond zijn zeer professioneel en bieden een intensieve training door de verschillende posities en breedtes. Dit maakt het mogelijk om meer variatie aan te brengen in jouw training.
 • Voordeel: De optrekstangen zijn zeer robuust en kunnen zware gewichten aan.
 • Nadeel: Optrekstangen voor aan de muur zijn duurder dan de andere opties die je kunt kiezen.
 • Nadeel: Niet geschikt voor alle plafonds.

Een optrekstang voor een het plafond is zeer robuust en neemt geen onnodige ruimte in, maar zijn overal het algemeen wel het duurst.

Conclusie

Misschien had je het al kunnen raden, maar er is niet 1 beste optrekstang om te kopen. Het hangt allemaal af van wat je graag wilt hebben voor in huis. Als je niet al te veel ruimte hebt, kun je het beste kiezen voor de optrekstang voor aan de deur of voor aan het plafond. Deze nemen namelijk aanzienlijk minder ruimte in dan de stangen aan de muur. Heb je de ruimte wel en heb je behoefte aan een groot scala aan posities om mee te trainen, dan zal je het beste kunnen kiezen voor wand of plafond modellen. Deze zijn ontzettend sterk en zorgen ervoor dat je altijd weer op de juiste manier kunt trainen.

Optrekstang kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste optrekstang gratis in huis!


FAQ

✔️ Wat zijn de voordelen van een optrekstang aan de deur?

Scherp geprijsd, neemt weinig ruimte in beslag, makkelijk verplaatsbaar.

✔️ Wat zijn de voordelen van een optrekstang aan de muur?

Meer bewegingsvrijheid, Veel gripmogelijkheden, geschikt voor zeer zware gewichten.

✔️ Wat zijn de voordelen van een optrekstang aan het plafond?

Meest professionele stang, geschikt voor zeer zware gewichten, neemt relatief weinig ruimte in beslag.

✔️ Wat is de beste optrekstang?

Dit is afhankelijk van de ruimte waar je de stang gebruikt en hoe vaak je traint.

Handige bronnen