Verstelbare dumbbells kopen? Beste van 2023 + alles wat je moet weten!

Verstelbare dumbbellsBen je op zoek naar verstelbare dumbbells? Dan ben je zeker niet de enige, veel mensen kiezen namelijk voor deze handige aanwinst. Zeker nu er meer mensen dan ooit thuis trainen. In dit artikel vergelijken we de beste verstelbare dumbbells die je op dit moment kunt kopen en hebben we alle informatie omtrent verstelbare dumbbells uiteengezet. Je vindt hier alles wat je moet weten over verstelbare dumbbells!


Top-5 beste verstelbare dumbbells van 2023

 1. Tunturi verstelbare dumbbell set 25 kg


Op plek 1 in onze lijst staat de Tunturi verstelbare dumbbell set van 25 kg. Tunturi is een bekend merk in de fitnesswereld en staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige producten. De Tunturi verstelbare dumbbell set is ideaal voor zowel beginners als gevorderden die thuis trainen. De gewichten zijn eenvoudig in te stellen en de dumbbells zijn voorzien van rubberen handvatten voor extra grip.

Specificaties:

 • Gewicht: 12,5 kg per dumbbell
 • Instelbare gewichtstanden: 5
 • Afmeting: L 35 x B 20 x H 16 cm
 • Materiaal: ijzer
 • Set: ja 1. Strongman Duo-Tech 25 kg dumbbell


Op nummer 2 in onze lijst staat de Strongman Duo-Tech dumbbell van maar liefst 25 kg per dumbbell! Ideaal voor de meer gevorderde trainers. Deze dumbbell komt niet als set en daarom raden we aan om er twee te kopen, zodat je een compleet setje hebt. De dumbbell is compact en met een simpel mechanisme kan je gemakkelijk het gewenste gewicht instellen. De dumbbell is in te stellen in 10 stappen van 2,5 kg.

Specificaties:

 • Gewicht: 25 kg per dumbbell
 • Instelbare gewichtstanden: 10
 • Afmeting: L 40 x B 20 x H 23 cm
 • Materiaal: ijzer
 • Set: nee
 1. Smart Puump verstelbare dumbbell 24 kg


Op nummer 3 in onze lijst staat de Smart Puump verstelbare dumbbell. Net als de Strongman Duo-Tech dumbbell komt deze dumbbell niet als set, dus idealiter koop je twee stuks om goede workout mee te kunnen doen. Deze dumbbell is in te stellen in maar liefst 14 verschillende standen en gaat tot maximaal 24 kg. De dumbbell werkt met een veilig en simpel lock-systeem. Binnen enkele seconden verander je hiermee van gewicht.

Specificaties:

 • Gewicht: 24 kg per dumbbell
 • Instelbare gewichtstanden: 14
 • Afmeting: L 45 x B 25 x H 25 cm
 • Materiaal: ijzer
 • Set: nee
 1. Bowflex 560i dumbbell set 54 kg


Op nummer 4 in onze lijst staat de Bowflex 560i smart dumbbell set van 54 kg. Ideaal als je direct een set in huis wilt hebben en zwaarder wilt trainen. Wat maakt deze dumbbell uniek? Het zijn smart dumbbells met een bewegingssensor. Met een bijbehorende app houd je precies bij hoe lang je hebt gesport, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel gewicht je hebt getild. Bowflex heeft het voor elkaar gekregen om dumbbells ook smart te maken!

Specificaties:

 • Gewicht: 27,2 kg per dumbbell
 • Instelbare gewichtstanden: 16
 • Afmeting: L 40 x B 24 x H 22 cm
 • Materiaal: kunststof, ijzer
 • Set: ja
 1. MikaMax dumbbell 20 kg


Op nummer 5 in onze lijst staat de Mikamax verstelbare dumbbell van 20 kg. Heb je niet zoveel gewicht nodig? Dan is de Mikamax dumbbell ideaal voor jou. Met de MikaMax dumbbell haal je maar liefst 16 verschillende dummbells in één in huis. Geen gedoe meer met losse schijven, maar heel eenvoudig het gewenste gewicht van de dumbbell instellen en trainen maar!

Specificaties:

 • Gewicht: 20 kg per dumbbell
 • Instelbare gewichtstanden: 16
 • Afmeting: L 46 x B 29 x H 36 cm (inc. verpakking)
 • Materiaal: ABS, ijzer
 • Set: nee

Alles wat je moet weten over verstelbare dumbbells.

Wat zijn verstelbare dumbbells?

Laten we eens beginnen met de vraag wat verstelbare dumbbells eigenlijk zijn. Zoals je waarschijnlijk al wel weet is een traditionele dumbbell een korte stang met een vaste hoeveelheid gewicht aan elk uiteinde. Daarnaast heb je ook dumbbells waarbij je met de hand het gewicht van de dumbbell kan instellen. Dit doe je door middel van schijven die je om de halter plaatst en een schroef om alles goed vast te zetten.

Een verstelbare dumbbell daarentegen is een dumbbell die geen vast gewicht kent. Dit maakt het mogelijk om het gewicht te veranderen met behulp van verschillende mechanismen. Hierbij kan je denken aan een hendel, draaiknop of pin. Dit stelt de gebruiker in staat om eenvoudig te wisselen tussen verschillende platen die aan het handvat zijn bevestigd.

In welke gewichten zijn verstelbare dumbbells verkrijgbaar?

Net als normale vaste dumbbells zijn verstelbare dumbbells ook verkrijgbaar in verschillende gewichten. Verstelbare dumbbells zijn, afhankelijk van het merk, verstelbaar in een aantal standen. Dit begint meestal bij 2,5 KG en loopt vervolgens op tot 5 kg, 7,5 kg, 10 kg, 12,5 kg, 15 kg, 17,5 kg, 20 kg, 22,5 kg en 25 kg. Verstelbare dumbbells zijn in Nederland o.a. verkrijgbaar van het merk Tunturi, Strongman, Smart Puump en Bowxflex.

Hoe werken verstelbare dumbbells?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werken verstelbare dumbbells met behulp van een speciaal mechanisme. Je kunt zelf kiezen hoeveel gewicht je op de dumbell wilt hebben. Vervolgens klikt er een pinnetje vast wat ervoor zorgt dat je de gewenste hoeveelheid aan gewicht krijgt. Het gewicht dat overblijft, blijft als het ware in de houder zitten.

Wat zijn de voordelen van een set verstelbare dumbbells?

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van verstelbare dumbbells. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste voordelen hieronder voor je op een rijtje te zetten:

> Verstelbare dumbbells zijn makkelijk en snel in gebruik

Het belangrijkste voordeel is misschien wel dat verstelbare dumbbells makkelijker zijn om te gebruiken. Met normale dumbbels zou je bij ieder setje van schijven moeten veranderen. Dit neemt natuurlijk extra tijd en energie in beslag. Met de verstelbare dumbbells kan je het jezelf echter veel makkelijker maken. Deze dumbbells stellen je namelijk in staat in slechts enkele seconden van gewicht te wisselen, ongeacht het gewicht wat je wilt instellen. Dat noemen we nog eens effectief trainen.

> Verstelbare dumbbells nemen minder ruimte in beslag

Als je verschillende spiergroepen traint, dan heb je ook verschillende gewichten nodig voor deze spiergroepen. Het bereik van de gewichten die een paar instelbare dumbbells aan kunnen is vaak genoeg voor de hele training. Met normale vaste dumbbells ben je beperkt tot wat je met dat gewicht kunt doen, omdat het te zwaar of te licht is voor bepaalde oefeningen. Je hebt dus meerdere dumbbells of schijven nodig om je trainingsintensiteit aan te verhogen of verlagen. Bij verstelbare dumbbells heb je voldoende aan 1 setje dumbbells en daarmee bespaar je dus de nodige ruimte. Dit is een belangrijke factor om te overwegen als je thuis traint.

> Je hebt meer mogelijkheden bij het trainen

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen trainen is omdat dat ze sterker en gespierder willen worden. Als je begint met trainen, dan kan het maximale gewicht van een paar dumbbells al voldoende zijn om vooruitgang te boeken. Maar naar maakte je vaker traint en sterker wordt, zal het gewicht niet meer voldoende zijn om progressie te boeken. Verstelbare dumbbells bieden je de mogelijkheid om het maximumgewicht eenvoudig aanzienlijk te verhogen. De dumbbell groeit met jouw progressie mee. Dit maakt het mogelijk om je grenzen te verleggen en plateaus te doorbreken.

Wat is het verschil met normale dumbbells?

Nu je weet wat de voordelen zijn van verstelbare dumbbells, zetten we uiteen wat de belangrijkste verschillen zijn met normale dumbbells:

> Ander materiaal

Normale dumbbells zijn meestal gemaakt van van gietijzer, chroom, staal, rubber of een combinatie daarvan. Dit maakt deze halters zeer duurzaam. Verstelbare halters zijn meestal gemaakt van ijzer. Dit is ijzersterk 😉 en duurzaam. Als je per se voor chroom, staal of rubber wilt gaan, dan doe je er goed aan om normale dumbbells aan te schaffen.

> Verstelbare dumbbells zijn duurder, toch?

Verstelbare halters kosten op zich zelf inderdaad meer dan gewone dumbbells, hoewel het natuurlijk wel een afhangt van de soort dumbbells. Echter ben je er natuurlijk nog niet met één normale dumbbell. Je zal meerdere dumbbells of schijven moeten aanschaffen voor verschillende type oefeningen. Hierdoor zullen de kosten oplopen. Vind je het belangrijk dat de dumbbells praktisch zijn en wil je geen dumbbells die zwaarder zijn dan 25 kg per stuk? Ga dan voor de verstelbare dumbbells.

> Verstelbare dumbbells zijn groter

De normale dumbbells zijn vaak kleiner dan verstelbare dumbbells. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je met de verstelbare dumbbells geen aparte dummbbells of schijven hoeft aan te schaffen. Dat bespaart ruimte. Echter is het wel zo dat een verstelbare dumbbell met een groter gewicht vaak ook groter in omvang is dan een vaste dumbbell met hetzelfde gewicht. Wees je hier dus bewust van bij het maken van een aankoop.

> Verstelbare dumbbells gaan vaak tot 25 kg per dumbbell

Ben je een ervaren trainer en is een dumbbell set van in totaal 50 kg niet meer genoeg voor je? Dan is het aan te raden om te trainen met reguliere dumbbells. Helaas zijn er weinig verstelbare dumbbells van meer dan 50 kg beschikbaar. Met normale dumbbells kun je wel een stuk zwaarder trainen, maar uiteraard is het ook mogelijk om verstelbare dumbbells te combineren met normale dumbbells.Voor wie zijn verstelbare dumbbells geschikt?

In principe is het voor iedereen mogelijk om te trainen met verstelbare dumbbells. Het voordeel is namelijk dat je in staat bent om op een eenvoudige manier het gewicht in te stellen die je nodig hebt voor het trainen. Daar komt bij dat het gebruik van verstelbare dumbbells het mogelijk maakt om je training eenvoudig zwaarder te maken en om jezelf echt uit te dagen. Zoals je wel kunt begrijpen is dit natuurlijk onmisbaar voor iedere training!

Handige bronnen