Helpt muziek sportieve prestaties te verbeteren?

Sportmuziek muziek tijdens sportDat muziek invloed heeft op onze emoties is geen geheim. Zo kan muziek je vrolijk maken, ontroeren, aanzetten tot denken, tot rust brengen en in beweging brengen. Onderzoek wijst uit dat muziek onze sportieve prestaties kunnen verbeteren, omdat we dopamine aanmaken wanneer we geraakt worden door muziek. In dit artikel bespreken we 5 redenen waarom je muziek zou moeten luisteren tijdens het sporten, welke type koptelefoon geschikt is tijdens het sporten en hebben we een aantal playlists samengesteld met verschillende muziekgenres.


5 redenen om muziek te luisteren tijdens het sporten

  1. Muziek helpt om te afzonderen en te focussen.

Muziek is uitermate geschikt om je tijdens het sporten af te zonderen en volledig te focussen op je work-out. Verbeterde sportieve prestaties kunnen mogelijk geleverd worden, omdat tijdens het luisteren naar muziek gevoelens van vermoeidheid naar de achtergrond verschuiven. Onderzoek van de Brunel-universiteit wijst uit (zie bronnenlijst) dat het uithoudingsvermogen met maar liefst 15% kan toenemen. Daarnaast wordt je zodra je een koptelefoon op hebt ook minder vaak gestoord door anderen, waardoor je focus bij je work-out blijft.



  1. Muziek geeft energie.

Zoals eerder besproken kan muziek verschillende emoties bij ons losmaken. Om energie te krijgen van muziek moet je luisteren naar vrolijke up-tempo muziek. Muziek onder de 120 BPM (beats per minute) is te langzaam om betere sportieve prestaties te leveren en muziek boven de 140 BPM is weer te snel. De ideale muziek om te luisteren tijdens je work-out ligt dus tussen de 120 en 140 BPM.

  1. Muziek bepaalt je humeur.

Na een lange, slopende en soms stressvolle dag op het werk of school, is het soms moeilijk om je te motiveren om naar de gym te gaan en het maximale uit jezelf te halen. Je komt de gym binnen, hebt je omgekleed, maar voelt je futloos en niet in staat om je sportieve prestaties te evenaren of te verbeteren. Maar dan zet je je koptelefoon op met je favoriete playlist van de afgelopen periode en je humeur slaat direct om. Je bent in staat om alle negativiteit van de dag los te laten en volledig op te gaan in je muziek en work-out.

  1. Muziek helpt je energieverbruik beter te beheersen.

Wanneer je aan het sporten bent en tegelijkertijd muziek luistert, dan kan dit proces synchroon of asynchroon verlopen. Bij synchrone muziek is er sprake van een overeenkomst tussen de muziek en de oefening die je uitvoert en bij asynchrone muziek staat de oefening en muziek volledig los van elkaar. Onderzoek wijst uit dat wanneer er synchronisatie plaatsvindt tussen de muziek en je work-out, dit resulteert in een betere beheersing van je energieverbruik en sportieve prestaties.

  1. Controle over je eigen muziek leidt tot betere prestaties.

Onderzoek wijst uit (zie bronnenlijst) dat je betere sportieve prestaties kunt leveren wanneer je zelf volledige controle hebt over de muziek. Muziek die wordt gedraaid in de sportschool heeft dus niet altijd en niet voor iedereen een positieve invloed op de sportieve prestaties. Niet voor niets zie je veel personen in de sportschool rondlopen met een koptelefoon op, zodat ze kunnen luisteren naar hun eigen favoriete muziek en volledig kunnen focussen op hun work-out.

Muziek tijdens het sporten helpt bij het focussen en leidt tot betere prestaties.

De beste oordoppen/koptelefoon van dit moment






Welke type koptelefoon gebruiken tijdens het sporten?

Er zijn verschillende soorten koptelefoons die je kunt gebruiken tijdens het sporten. Zo kun je gebruik maken van de klassieke koptelefoon, maar ook van oordopjes of earbuds. Tijdens het sporten wil je niet belemmerd worden met allerlei snoeren, daarom is het verstandig om te kiezen voor een bluetooth oplossing.

Namens bluetoothkoptelefoons.nl hebben wij een bluetooth koptelefoon en oordopjes mogen testen. Onze voorkeur ging uit naar de draadloze oordopjes van het merk Caldecott. Wat erg fijn is aan deze draadloze oordopjes is dat het beschikt over een nekband.

Sportmuziek muziek tijdens sport

De oordopjes koppelen via bluetooth aan een smartphone is erg gemakkelijk. Het is een kwestie van eenmalig de oordopjes koppelen aan je telefoon via bluetooth and you’re all set. Zodra de apparaten met elkaar zijn gekoppeld, komt het geluid dat je afspeelt via je telefoon uit je oordopjes.

De oordopjes hebben een kleine bevestiging, waardoor ze goed in je oor passen en niet uit je oren vallen bij intensieve work-outs. Het geluid wat er uit deze oordopjes komt is oké. Verwacht geen diepe bas of een geweldige geluidskwaliteit. Voor ons vormde dit persoonlijk geen probleem, omdat de muziek ter ondersteuning van de work-out dient. Indien je wilt genieten van een betere geluidskwaliteit, dan is het wellicht beter om te kijken voor een draadloze koptelefoon.

Sportmuziek playlists

Om je direct op weg te helpen richting een betere work-out mét muziek, hebben we een aantal playlists met verschillende muziekgenres voor je samengesteld:

Dance

Pop

Hip-Hop

Latin

Conclusie

Dat muziek kan bijdragen aan betere sportieve prestaties, wordt bevestigd door verschillende onderzoeken. De belangrijkste redenen om muziek te luisteren tijdens je work-out is omdat muziek je helpt om te focussen, je energie geeft en je kan helpen om in de juiste humeur te komen. In tegenstelling tot illegale hulpmiddelen, kunnen we muziek scharen onder ‘legale doping’ ? Echter moet er niet vergeten worden dat muziek slechts een hulpmiddel is om beter te kunnen presteren. Veel succes met trainen!

Oordoppen/koptelefoon kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste oordoppen/koptelefoon gratis in huis!



Handige bronnen

Ncbi.nlm.nih.gov
Sciencedaily.com
Medicalxpress.com