We kennen het allemaal: spierpijn. Een stijf gevoel in de spieren dat je soms wel dagen lang kan achtervolgen. De ene heeft al snel last van spierpijn na de kleinste beweging, terwijl de ander het pas voelt na zich een tijd intensief ingespand te hebben. Maar hoe zit het nou precies? In dit artikel gaan we stilstaan bij wat spierpijn is, hoe het ontstaat, spierpijn na het sporten, of het goed is voor je, hoe je spierpijn kan voorkomen en het verminderen en tegengaan ervan. Tot slot eindigen wij dit artikel met veel gestelde vragen over dit onderwerp.
Inhoud
Wat is spierpijn en hoe ontstaat het?
Spierpijn is de pijn die zich ontwikkeld bij beschadigde of ontstoken spieren en wordt ook wel myalgie genoemd. Het ontstaat vaak bij verkeerde belasting of overbelasting van de spieren en komt dan ook sneller voor bij spieren die niet vaak gebruikt of getraind worden.
Het is daarom ook een belangrijk mechanisme in ons lichaam om ons te waarschuwen voor schade. Daarnaast zijn er ook meerdere vormen van spierpijn, zoals vroege en verlate spierpijn.
Vroege spierpijn ervaar je tijdens of vlak na een inspanning doordat je je spieren hebt overbelast. Het gebeurt vaak bij intensieve inspanningen en kan aanvoelen als brandend en verkrampt. Verlate spierpijn treedt pas op na 24-48 uur na het belasten van de spieren. Dit laat de spieren vaak stijf en verslapt voelen en wordt veroorzaakt door micro scheurtjes in de spieren. Als je je spieren traint, zal je na verloop van tijd de verlate spierpijn pas bij intensievere inspanningen voelen
Een andere vorm van spierpijn ontstaat bij grotere schade in de spieren of ziekten die vaak samen gaan met koorts. Er komen afvalstoffen vrij in ons lichaam en hopen zich op wat ertoe leidt dat de spieren gaan ontsteken. Ook kan spierpijn ontstaan door plotselinge kou of bij (langdurig) verkeerde houdingen.
De pijn die je ervaart verschilt erg per persoon, het hangt onder andere af wat de spierpijn veroorzaakt en hoe je het emotioneel beleefd. Sta je er constant bij stil en ben je bang dat je pijn krijgt bij een beweging doordat je bijvoorbeeld iets hebt gekneusd, dan zal je al sneller pijn beleven dan iemand die een persoonlijke prestatie heeft geleverd tijdens het sporten en bijna niet aan de spierpijn denkt.
Spierpijn na het sporten
Spierpijn na het sporten is niks ergs. Het betekent dat je spieren de tijd nemen om te herstellen. Als je de spieren op de juiste manier traint, leidt het uiteindelijk tot spiergroei, maar dat betekent niet dat je automatisch spierpijn krijgt. Je kan bijvoorbeeld goed getraind hebben maar geen spierpijn voelen. Spierpijn kan dus niet als indicatie gebruikt worden of je wel of niet goed hebt getraind.
Wel zal je merken dat je minder last gaat hebben van spierpijn als je vaker traint. Dit betekent dat je spieren sterker zijn geworden en dat je ze dus meer kan belasten door bijvoorbeeld zwaarder te liften, of net wat meer squats, push-ups of sit-ups kan doen. Als je last hebt van spierpijn is het handig om te wachten met de spier belasten tot de spierpijn voorbij is, je kunt namelijk een blessure oplopen als je de spier blijft belasten. Ondertussen kan je natuurlijk wel andere lichaamsdelen trainen.
Is spierpijn goed?
Zoals wij al eerder hebben beschreven betekent spierpijn niet automatisch dat je een goede work-out hebt gehad. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je de spier verkeerd hebt belast en daarom last krijgt van spierpijn. Daarbij is het niet de bedoeling dat je blijft trainen totdat je dusdanig begint te trillen en zwakker begint te worden. Op die manier krijg je de volgende dag zeker last van spierpijn en op lange termijn is dit niet goed voor de spieren.
Spierpijn is een teken van een fysieke inspanning of overbelasting van de spier. Dit gaat vanzelf weer over.
Zodra je begint te merken dat je zwakker begint te worden of te trillen tijdens de inspanning, kan je vaak beter stoppen en de volgende keer weer verder gaan. Zo houd je de spieren op de juiste manier geprikkeld en actief en blijft de spierpijn vaak ook dragelijker dan dat je keer op keer tot het uiterste blijft gaan. Gelukkig geeft ons lichaam aan door middel van spierpijn dat de spieren even rust nodig hebben. Zo weet je te allen tijde dat je voorzichtig moet zijn om schade te voorkomen. Ook worden er tijdens de herstelfase nieuwe spiervezels gemaakt die je beter voorbereiden op de volgende inspanning. Het helpt dus wel je lichaam uiteindelijk sterker te maken.
Producten om spierpijn te verminderen
Hoe kan je spierpijn voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Helaas is dit met spierpijn bijna onmogelijk. Het is een automatisch proces van je lichaam die je waarschuwt bij overbelasting. Je kan dit vergelijken met zweten tijdens of na het sporten, in een warme omgeving of met koorts om je lichaamstemperatuur te laten dalen zodat je goed blijft functioneren. De pijn hoort erbij. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om spierpijn te verminderen.
Hoe kan je spierpijn verminderen en tegengaan?
Hier volgen een aantal tips om spierpijn te verzachten en tegen te gaan.
- Zorg ervoor dat je het trainen langzaam opbouwt. Ga nooit in één keer voor extreme belasting om zowel hevige spierpijn als blessures te voorkomen.
- Warming-ups en cooling-downs zijn van belang bij het voorbereiden van de spieren voor de training. Het zorgt ervoor dat je spieren minder stijf worden en net wat soepeler meebewegen.
- Voeding heeft ook invloed op spierherstel. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke producten en zorg ervoor dat je genoeg koolhydraten eet, hierdoor herstellen de spieren sneller. Lees hier meer over de post-workout.
- Voldoende nachtrust is the key. Spierherstel vindt voornamelijk ‘s nachts plaats. Te weinig slaap kan er dus voor zorgen dat je lichaam niet lang genoeg de rust krijgt voor spierherstel, dus blijf je langer last hebben van spierpijn.
- Neem rustdagen. Zo voorkom je overbelasting en hevige spierpijn.
- Ga voor een warm bad of douche na het sporten. Dit werkt zowel lichamelijk als geestelijk ontspannend en zorgt voor een betere doorbloeding wat de spierherstel versnelt. Een dagje naar de sauna werkt tevens ook prima!
Hoe lang duurt spierpijn?
Hoe lang de spierpijn duurt hangt af van meerdere factoren. Ben je ziek of heb je last van een blessure zoals een kneuzing? Dan kan de spierpijn soms wel dagen lang duren. Komt het door sporten of een ander soort inspanning, dan hangt het ook erg af per persoon, hoe goed de spieren zijn getraind en hoe intensief dit voor je was. De ene persoon heeft na één dag al geen last meer en bij de ander houdt het tot wel drie dagen aan. Gemiddeld treedt spierpijn 24 tot 48 uur op na het sporten en je kan hier 24 tot 72 uur last van hebben.
Als je eenmaal in een sportritme zit en een schema hebt voor jezelf, kan je na een tijdje herkennen hoe je lichaam hierop reageert, hoeveel en hoe lang je last hebt van spierpijn.
Veelgestelde vragen rondom spierpijn
> Spierpijn na het slapen?
Heb je niet gesport en heb je geen idee wat je de dag of dagen ervoor hebt gedaan wat er voor kan hebben gezorgd dat je er nu last van hebt? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een langere tijd in een verkeerde houding geslapen. Soms kan het helpen om een oud matras te vervangen met een nieuw stevig matras als je last hebt van pijn in de onderrug. Ligt het wat meer in de schouders, dan kan het helpen om op een hard kussen te slapen om de spanning in de nek en schouders te verminderen. Zorg er daarbij ook voor dat je in een donkere kamer slaapt met weinig geluid om je heen, zodat je een goede nachtrust hebt en je lichaam de tijd krijgt om te rusten.
> Spierpijn zonder te sporten
Het is belangrijk om te weten dat spierpijn niet alleen ontstaat door sporten. Het heeft veel verschillende oorzaken en er bestaan meerdere vormen van spierpijn. Komt het dus niet door het sporten, dan moet je letten op de soort pijn die je voelt en waar je het voelt. Het kan aan de houding van je lichaam liggen, maar ook aan emotionele spanningen of plotselinge kou.
> Spierpijn door stress?
Bij stress denkt men vaak aan de emotionele en psychische klachten, maar het veroorzaakt ook veel vage lichamelijke klachten en één daarvan is spierpijn. Stress kan ervoor zorgen dat je fysieke houding verslechterd waardoor je spieren verkrampen. Klachten die samengaan met dit soort spierpijn zijn onder andere hoofdpijn, last van de nek en/of schouders, buikpijn en vermoeidheid. Vaak zal je merken dat spierpijn en/of andere pijnen afnemen wanneer je minder last hebt van stress.
> Spierpijn door hoesten?
Dit soort spierpijn voel je vaak rondom je ribben en rug. Vaak gaat dit gepaard met koorts of een periode waarin je al minder fit bent. Als dit langer dan 2-3 dagen aanhoudt is het handig om langs de dokter te gaan. Het kan namelijk een symptoom zijn van longontsteking. Longen zijn ook spieren en deze kunnen tijdens een ontsteking overbelast raken waardoor je spierpijn voelt.
Het kan nooit kwaad om langs de huisarts te gaan als de spierpijn vervelend wordt en je er een langere tijd last van blijft hebben. De huisarts kan je er verder over informeren en tips meegeven of eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Shop
Voor 22:00 uur besteld = morgen in huis!