Hoe krijg je buikvet weg? Waarheid vs fabeltjes.

Hoe krijg je buikvet wegTot onze verbazing kwamen we tot de ontdekking dat veel mensen worstelen met de vraag ‘hoe krijg je buikvet weg’? We snappen natuurlijk dat niet iedereen thuis is in de fitness-wereld, maar er bestaat geen magische formule om buikvet weg te krijgen. Of toch wel? Buikvet verminderen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In dit artikel bespreken we hoe je buikvet vermindert en bespreken we een aantal fabels rondom dit onderwerp.


De magische formule

Om buikvet weg te krijgen geldt simpelweg de eeuwenoude regel: eet minder dat je nodig hebt. Is het dan zo simpel? Ja, maar toch lijken veel mensen dit principe niet te begrijpen.  Met een fictief persoon ‘Kees’ gaan we dit principe uitleggen, zodat het begrijpbaar is voor iedereen.

De voedingsbehoefte van ‘Kees’ is 2500 calorieën. Als Kees elke dag 2500 calorieën eet, zal hij niet aankomen en niet afvallen. 2500 calorieën heeft Kees dus nodig om zijn gewicht vast te kunnen houden. Zodra Kees onder die 2500 calorieën gaat eten, dan zal hij vet verliezen. Zodra Kees boven de 2500 calorieën gaat eten, zal het vetpercentage verder toenemen.Om ervoor te zorgen dat Kees tijdens het droogtrainen/cutten ook daadwerkelijk zoveel mogelijk vet verliest en spiermassa behoudt, moet hij niet meer dan 500 calorieën onder zijn behoefte eten en zorgen dat hij genoeg eiwitten binnenkrijgt om zijn spiermassa vast te houden. Daarnaast moet hij aan krachttraining doen om zijn spieren te blijven stimuleren en zorgen dat er zoveel mogelijk kracht behouden blijft.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat Kees in spiermassa wil aankomen. In dat geval moet Kees niet meer dan 500 calorieën boven zijn voedingsbehoefte eten tijdens de spieropbouwfase (bulken), om vettoename te minimaliseren en spiermassa te maximaliseren. Het is vanzelfsprekend dat Kees ook tijdens deze fase aan krachttraining moet doen, want anders zal hij alleen in vet aankomen. Lees hier alles over bulken.

De formule om buikvet te verminderen luidt als volgt: dagelijkse voedingsbehoefte – max. 500 calorieën + hoog eiwitinname en krachttraining.

Plaatselijk vet verbranden

Het is nog even goed om te weten dat je niet plaatselijk vet kan verbranden, dat is onmogelijk! Je kunt dus niet een bepaald dieet volgen of speciale oefeningen doen om alleen buikvet kwijt te raken. Ook de hele dag buikspieroefeningen doen in de hoop dat je buikvet vermindert is een fabeltje. Zodra je onder je voedingsbehoefte eet, ga je vet verliezen. Echter kiest je lichaam zelf waar het vet wordt verbrandt. De buik is helaas vaak één van de laatste plekken waar het vet zichtbaar vermindert, laat je dus niet ontmoedigen.

Het is onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden.

Extra tips bij het ‘verbranden’ van buikvet

Drink méér water

We weten allemaal dat veel water drinken gezond is. Het drinken van water op een lege maag in de ochtend verhoogt je stofwisselingspercentage met minstens 24%. Daarnaast helpt veel water drinken bij het afvallen omdat het je hongergevoel vermindert en een knorrende maag tegengaat. Tot slot zit er om precies te zijn 0 calorieën in water! Bereken hoeveel liter water je moet drinken.

Handige producten bij het vetverbranden


Vermijd sapjes en frisdranken

Sapjes en frisdranken zitten vol met suikers (of suikervervangers) en calorieën. Daarnaast verleiden sapjes je met mooie verpakkingen en misleidende teksten. Leer hoe je de kleine lettertjes en cijfertjes moeten lezen op verpakkingen en je komt erachter dat je elke keer weer misleid wordt. Tot slot bespaar je jezelf ook nog eens heel veel geld door alleen maar water te drinken. Uiteindelijk is water ook het enige wat ons lichaam nodig heeft!

Meer bewegen

Ja een inkoppertje, maar meer bewegen staat gelijk aan meer calorieën verbranden, dus sneller van je buikvet af. Meer bewegen houdt niet per se in dat je harder moet werken in de sportschool. Je kunt bijvoorbeeld ook lopend of met de fiets naar het werk gaan of tijdens de pauze een wandeling maken. Neem eens niet de lift, maar de trap. Met name in de ochtend bewegen op een lege maag werkt erg goed voor de vetverbranding. Dit komt omdat je lichaam geen energie kan halen uit je voeding van die dag, dus zal je lichaam gebruik maken van je vetreserves als energiebron.

Zorg voor voldoende slaap

Als je genoeg slaapt, kan je lichaam lichamelijk (van je work-outs) en mentaal herstellen. Slaap je te weinig, dan kan je lichaam minder goed herstellen en zul je de volgende dag ook minder energie hebben voor een goede training. Ons lichaam produceert ’s nachts twee hormonen die gerelateerd zijn aan ons gewicht: Leptin en Ghrelin. De hormoon leptin zorgt voor onze energielevels, dus als je te weinig slaapt daalt de leptinproductie. Ghrelin daarentegen zorgt voor onze eetlust. Dit hormoon stijgt bij te weinig slaap.

Een aantal eenvoudige manieren om buikvet sneller kwijt te raken is door uitsluitend water te drinken, meer te bewegen en voldoende te slapen.

Veelgestelde vragen rondom buikvet

Omdat er rondom dit onderwerp zoveel vragen spelen, zullen we de rest van dit artikel daaraan besteden. Zie het als een soort van FAQ over buikvet. Wat is waarheid en wat zijn fabeltjes?

1. Buikvet kwijtraken in 1 of 2 weken?

Hoe krijg je buikvet weg 1 of 2 wekenKun je buikvet wegkrijgen in 1 of 2 weken? Technisch gezien is het antwoord daarop ja. Je kunt inderdaad wat buikvet wegkrijgen in 1 of 2 weken, maar dat zal nog erg minimaal zijn! Uiteraard kun je niet het gros van je buikvet verminderen in slechts 1 of 2 weken. Dus heb je mooie reclames gezien met buikspierenoefeningen, voedingsschema’s of supplementen? Trap er niet in! De waarheid is dat buikspieren pas erg goed zichtbaar worden bij 10% lichaamsvet (mannen) en 17% lichaamsvet (vrouwen). Hoe verder je van dit percentage bent verwijderd, hoe langer het duurt voordat je je buikvet kwijtraakt. Je hebt je buikvet niet in één dag opgebouwd, dus verwacht ook niet dat je je buikvet even snel kan wegtoveren.

2. Buikvet kwijtraken met pillen

Je gelooft hier toch niet echt in? Als er een pil bestond waardoor je buikvet zo verdwenen was, hoefde niemand meer naar de sportschool te gaan en hoefde je ook nooit meer op je eten te letten. Want hey, jij hebt tenslotte een pil waarmee je buikvet als sneeuw voor de zon verbrandt. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo. Probeer even logisch na te denken, voordat je gelooft in dat soort reclames.

Natuurlijk zijn er voedingssupplementen, zoals een fatburner, die jou tijdens het afvallen kunnen helpen om sneller van je buikvet af te komen. De basis van het afvallen en buikvet verminderen blijft echter nog altijd minder eten dan je nodig hebt. Zolang dat niet in orde is, kun je supplementen gebruiken wat je wilt maar geen resultaat zien. Een supplement dient ook altijd slechts ter aanvulling  gebruikt te worden.

3. Buikvet bevriezen of weghalen

Eigenlijk wilde we hier niet op ingaan, omdat het zo kansloos is. Maar omdat het toch een veelgestelde vraag is, zullen we er kort op ingaan. Buikvet bevriezen of weghalen horen we eigenlijk nooit in de fitness-wereld, omdat wij weten hoe het lichaam werkt en hoe we op een natuurlijke manier kunnen zorgen voor een mooie strakke buik. De doelgroep die valt voor deze valkuil zijn dan ook kwetsbare mensen. Mensen die niet echt actief bezig zijn met sport, te dik zijn en denken dat ze niet van hun buikvet kunnen afkomen.

Als je in Google ‘buikvet bevriezen’ of ‘buikvet weghalen’ intypt, kom je allerlei klinieken tegen die dit aanbieden. Ondanks dat we niet precies weten hoe zo’n behandeling in zijn werking gaat, weten we wel dat je na zo’n behandeling weer in vet kan aankomen. En aangezien het in onze ogen gaat om een kwetsbare doelgroep, zullen deze mensen na de behandeling ook weer in vet aankomen. De oplossing voor dit probleem is geen medische ingreep, maar het bewust kiezen voor een gezonde lifestye.

3. Buikvet trainen en buikvet oefeningen

Buik vet trainen oefeningenSerieus? Is dit een serieuze vraag, buikvet trainen? Je hebt buikvet en je buikvet wil je trainen? Wat ben je dan, een buikvettrainer? Of wil je soms je buikvet omzetten in spieren? Ook dan moeten we je helaas teleurstellen, want vet en spieren zijn twee totaal verschillende dingen. Je kunt vet namelijk niet omzetten in spieren. Je kan een appel toch ook niet omzetten in een peer? Om je buikspieren meer zichtbaar te maken, moet je ervoor zorgen dat je vetpercentage verlaagt. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om buikspieroefeningen te doen. Lees hier meer over hoe vaak je je buikspieren moet trainen of over de plankoefening.

4. Buikvet dieet

Bestaat er een speciaal dieet om buikvet kwijt te raken? Nou eigenlijk wel, namelijk de magische formule, waarover je aan het begin van dit artikel hebt gelezen. Zo simpel is het! Echter zijn mensen ongeduldig en alles moet maar snel, snel, snel. Daarom houden mensen hun dieet ook vaak niet lang vol, omdat ze denken dat het niet werkt. We kunnen je 100% garanderen dat als je de ‘magische formule’ volgt, je buikvet zal verminderen. Om je progressie bij te houden moet je het volgende doen:

  1. Een doel vaststellen
  2. Je gewicht bijhouden
  3. Je vetpercentage bijhouden
  4. Je buikomtrek bijhouden

Op deze manier is kun je heel doelgericht werken aan het verminderen van buikvet en is je voortgang ook meetbaar. Een doel vaststellen is een absolute must. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd om een vetpercentage van 10% te bereiken. Misschien ben jij al heel tevreden met 15%. Kortom: stel een doel vast voor jezelf, volg de magische formule, houd je progressie bij en wees vooral geduldig. Rome is tenslotte ook niet op één dag gebouwd. Veel succes!

Shop

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!


Handige bronnen