Sportkleding wassen? Tips & Tricks.

Dit is een gastblog van: Corry Hofstra.

Sportkleding wassen

Sportkleding wassen. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Naast dat er een kans is dat je simpelweg te heet wast, zijn er ook nog andere oorzaken die ertoe kunnen leiden dat je sportkleding krimpt. Dat is vervelend, want je wilt je sportkleding natuurlijk wel zo lang mogelijk fris en mooi houden. En hoe zorg je ervoor dat je outfit straks ook echt schoon is en niet meer ruikt naar de dag ervoor?


Gebruik minder zeep

Het klinkt misschien vies, maar gebruik minder zeep. Als je flink gesport hebt, zijn veel mensen juist geneigd om een extra schepje zeep te gebruiken om zo de zweetgeur tegen te gaan. Toch is dat niet de juiste manier om de geur tegen te gaan. Als je namelijk te veel zeep gebruikt, dan wordt niet alle zeep uit de kleding verwijderd tijdens het spoelen. Daardoor blijft de zeep achter en krijg je een broeinest voor bacteriën. Als je wilt voorkomen dat je snel ontstekingen krijgt en toch graag je kleding schoon wilt krijgen, gebruik je niet te veel zeep.Te hoge temperaturen

De volgende is een beetje een inkoppertje, maar als je sportkleding veel te snel te klein wordt, dan is de kans groot dat je niet op de juiste temperaturen wast. Lees daarom de labeltjes die in je sportkleding staan en houd je aan het wasadvies. Niet alleen tijdens het wassen moet je erop letten dat je niet op te hogere temperaturen wast, maar ook tijdens het drogen. Zet de droger dus niet te heet. Als het mooi weer is, doe je er goed aan de droger helemaal niet te gebruiken. Hang je kleding na het wassen dan gewoon buiten.

Wasverzachter

Gebruik voor het wassen van sportkleding het liefst helemaal geen wasverzachter. Sportkleding is gemaakt uit vezels. Als je wasverzachter gebruikt, worden deze vezels geblokkeerd. Daardoor kunnen juist de naden niet goed schoongemaakt worden. Het gevolg is dat de zweetgeur blijft hangen. Het doel van wassen is dat de kleding schoon ruikt. Is dat niet het geval, dan doe je dit voor niets. Daarom kun je beter geen wasverzachter gebruiken. Als je kleding van elastiek is gemaakt, doe je er helemaal goed aan geen wasverzachter te gebruiken. Die twee gaan niet goed samen.

Sportkleding kopen?

Kleding binnenstebuiten

Zweet komt op de meeste plekken in de sportkleding voor. Voornamelijk de binnenkant van je sportkleding is een goede plek om zweet op te nemen, omdat de binnenkant op je huid terecht komt. Daarom is het verstandig de kleding eerste even binnenstebuiten te keren. Daarmee behoud je ook meteen de kleuren van de kleding. Dubbel zo slim dus!

Badje en hoopje

Doe je sportkleding wel eerst even in een koud badje. Daarmee voorkom je dat die vieze zweetgeur blijft hangen. Dit kun je doen door een teiltje met koud water te maken. Vervolgens pak je een half theekopje azijn. Laat de kleding 30 minuten weken en gooi de vieze kleding daarna in de wasmachine. Als je geen tijd hebt om je kleding te wassen, is het niet verstandig je kleding op een hoopje te gooien. Je krijgt daardoor een enorme vieze geur in de kamer, maar daarnaast komen er ook veel bacteriën vrij. Is de wasmachine nog niet vrij, dan kun je de kleding het beste even uithangen in de buitenlucht.

Auteur gastblog

Auteur: Corry Hofstra
Website: www.sportkleding.com
Info: Op sportkleding.com vind je tips voor jouw sportoutfit.

Shop

Sportkleding kopen? Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis!

Handige bronnen

  1. Lifehacker.com