Een krachtstation voor thuis: een goede investering of onzin?

Dit is een gastblog van Daniël van Krachthub.

KrachtstationAls je wel eens naar de sportschool bent geweest weet je dat er verschillende grote apparaten zijn waarop je oefeningen uit kunt voeren. Je zou hierdoor haast denken dat je nooit een goede homegym kan bouwen, omdat je al deze apparaten niet kwijt kan in huis. Niets in minder waar. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende goede krachtstations te koop voor thuis. Met behulp van zo’n krachtstation kun je eigenlijk alle oefeningen uitvoeren die je in de sportschool ook doet, maar dan op 1 apparaat!


Wat is een krachtstation?

Een krachtstation is een fitnessapparaat waarmee je verschillende krachtoefeningen uit kan voeren. De meeste krachtstations hebben meerdere ’trainingsunits’. Hiermee wordt bedoeld dat er bijvoorbeeld een cable pulley aan bevestigd zit of bijvoorbeeld een leg press. Ook hebben de meeste krachtstations katrollen, kabels en hendels waarmee je verschillende spiergroepen kan trainen. Meestal bevat het krachtstation ook een geïntegreerde fitnessbank waar je comfortabel oefeningen op uit kan voeren. Je kunt met een krachtstation de volgende spiergroepen trainen: borst, rug, benen, schouders, buik en armen.De voordelen van een krachtstation

> Efficiënt en gemakkelijk

Met behulp van een krachtstation kun je efficiënt verschillende spiergroepen trainen. Zo kun je je trainingstijd verkorten en alsnog zeer effectief sporten. Daarnaast is het ook gemakkelijk om op ieder gewenst tijdstip te kunnen trainen en niet naar de sportschool te hoeven rijden. Je hoeft ook geen rekening te houden met de drukte in de gym. Hierdoor houdt je automatisch een betere trainingsroutine aan volgens jouw gewenste planning.

> Flexibel en veelzijdig

Je kunt met behulp van een krachtstation vanuit meerder hoeken je spiergroepen trainen. Vooral als er een extern kabelstation aan het krachtstation is bevestigd zal je veel isolatieoefeningen uit kunnen voeren. Daarnaast is de variatie en veelzijdigheid die een krachtstation je biedt ook een voordeel. Je work-outs worden hierdoor minder snel saai.

> Op lange termijn goedkoper

Wanneer je overweegt om een krachtstation te kopen zul je je afvragen of je voor dat geld niet beter een sportschoolabonnement kan nemen. Stel dat je een gemiddeld krachtstation koopt van rond de €500,- en je zet dit tegenover een sportschoolabonnement van €30,-. Dan heb je na anderhalf jaar je investering er al uit. Een homegym is wat dat betreft dus goedkoper op de lange termijn. En stel dat je helemaal niet meer wil of kan sporten, dan kun je het apparaat altijd nog verkopen.

De nadelen van een krachtstation

> Neemt ruimte in beslag

Naast de voordelen van een krachtstation voor thuis zijn er ook enkele nadelen te bespeuren. Zo neemt een krachtstation aardig wat ruimte in beslag. Je moet natuurlijk rekening houden met de omvang van het apparaat zelf. Maar daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je genoeg ruimte hebt om de oefeningen uit te kunnen voeren. Zo wil je bij een leg press bijvoorbeeld niet tegen een muur aan klappen.

> Aanschaf is vaak duur

Een ander nadeel is dat de aanschaf van een krachtstation vaak niet goedkoop is. Je bent minimaal zo’n €500,- kwijt en hiermee heb je vaak een basic tot gemiddeld model. Als je een echt professioneel krachtstation wil moet je al gauw denken aan een aanschafprijs van zo’n €1000 tot €3000,-.

De beste krachtstations van dit momentTips voor het gebruik van een krachtstation

> Maak een trainingsschema

Wanneer je je krachtstation in huis hebt staan ben je waarschijnlijk erg enthousiast en wil je hier gelijk mee gaan trainen. Het is overigens wel handig om een soort van routine/trainingsschema aan te houden, zodat je je progressie bij kunt houden. Hieronder staan enkele oefeningen die je uit kun voeren in een krachtstation en die je vervolgens kunt verwerken in je trainingsschema.

> Krachtstation voorbeeld oefeningen

Oefening Spiergroep Hoe uit te voeren in krachtstation?
Biceps curl Biceps Met handvat of stang aan onderste katrol
Triceps extension Triceps Met tricep rope of stang aan bovenste katrol
Lat pulldown Rug en schouders Met lat pulldown stang aan bovenste katrol
Chest fly Borst Met 2 handvatten geïntegreerd in het krachtstation
Leg extension Benen Op bankje met halterschijven of kabel met enkelband

Biceps curl

Met de biceps curl train je je biceps. Je voert deze oefening uit door de hendel of stang aan de onderste katrol vast te pakken en vervolgens een curl-beweging te maken.

Triceps extension

Je kunt in een krachtstation met apart kabelstation ook je triceps trainen. Dit doe je door een triceps rope aan de bovenste katrol te hangen en vervolgens een triceps extension uit te voeren.

Lat pulldown

Bij veel krachtstations wordt een lat pulldown stang meegeleverd waarmee je de lat pulldown uit kan voeren. Je doet dit door de stang aan de bovenste katrol te hangen en andersom op de fitnessbank te gaan zitten. Vervolgens kun je de lat pulldown gecontroleerd uitvoeren.

Chest fly

Een typisch kenmerk van een krachtstation is de trainingsunit waarmee je een chest fly uit kan voeren. Je gaat op de fitnessbank zitten en pakt beide handgrepen vast en brengt ze langzaam voor je borst.

Leg extension

Een leg extension kun je niet op alle krachtstations uitvoeren, maar soms moet je ook een beetje creatief zijn. Zo kun je met een enkel strap en een losse kabel ook been-oefeningen uitvoeren. Als het krachtstation zelf een leg press/extension unit bevat is dit mooi meegenomen. Je kunt dan op de fitnessbank gaan zitten en vervolgens je benen onder de steunen plaatsen om zo een leg extension uit te voeren.

Waar moet je op letten als je een krachtstation koopt?

> De ruimte waar je het krachtstation plaatst

Bedenk van tevoren altijd of je wel genoeg ruimte in huis hebt om het krachtstation überhaupt ergens neer te kunnen zetten. Je moet ook rekening houden met uitzwenkende delen. Kijk ook naar de hoogte van je plafond, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het krachtstation bij je wordt thuisbezorgd.

> Trainingsmogelijkheden

Het is ook goed om te letten op de trainingsmogelijkheden die het krachtstation biedt. Niet alle krachtstations bieden namelijk alle trainingsmogelijkheden. De meeste premium varianten hebben overigens wel veel trainingsunits aan boord zoals een los kabelstation, een chest fly een leg press en soms zelfs nog extra losse onderdelen. Als je voor een goedkoper model kiest, dan zul je meestal geen apart kabelstation aan het krachtstation bevestigd hebben. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn, maar houdt er in ieder geval rekening mee en bedenk vooraf wat je trainingsdoelen zijn.

> Montage

Niet geheel onbelangrijk is de montage van het krachtstation wanneer het bij je thuis is bezorgd. Meestal is dit niet binnen een kwartiertje gepiept. Overigens zijn er wel webshops die een service aanbieden waarbij je krachtstation thuis gemonteerd wordt. Dat scheelt een hoop tijd!

Dit was een gastblog van

Auteur: Daniël
Websitehttps://www.krachthub.nl/beste-krachtstation-voor-thuis/
Info: Krachthub.nl is hét online platform voor fitness en krachttraining.

Krachtstation kopen

Voor 22:00 uur besteld = morgen de beste krachtstation in huis!